Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ohromujúci objav NASA: Na Mesiaci našli vodný ľad
Zdielať na

Ohromujúci objav NASA: Na Mesiaci našli vodný ľad

Archívna reportáž

WASHINGTON / Definitívne potvrdili prítomnosť vodného ľadu na povrchu Mesiaca. Informovala o tom na svojom webe vesmírna agentúra NASA, podľa ktorej vedci priamo pozorovali jednoznačné dôkazy ľadu na jeho oboch póloch.

Ľad sa podľa správy nachádza v najtemnejších a najchladnejších kútoch polárnych oblastí. Miesta jeho výskytu sú roztrúsené a môžu byť veľmi staré. Na južnom póle sa väčšina ľadu sústredí v kráteroch, zatiaľčo na severnom póle je ľad roztrúsený do priestoru, ale riedko. 

Voda v pevnom skupenstve bola objavená vďaka prístroju NASA Moon Mineralogy Mapper (M3), ktorý bol vyslaný k Lune na palube indickej sondy Čandraján-1 už v roku 2008. Sonda vtedy fungovala necelý rok. Dáta získané týmto zariadením využil vedecký tím vedený expertkou Shuai Li z Havajskej a Brownovej univerzity k identifikácií troch špecifických znakov, ktoré definitívne potvrdili, že na povrchu Mesiaca je vodný ľad. 

S dostatkom ľadu nachádzajúcom sa priamo na povrchu by voda mohla byť použitá ako zdroj pre budúce expedície k výskumu Mesiaca a dokonca aj k pobytu na ňom. Potenciálne by bola dostupná lepšie ako voda zistená pod mesačným povrchom, informuje portá BBC. 

V súvislosti s Mesiacom ľudia mohli pozorovať nedávno jeho zatmenie. Nestihli ste? Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články