Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Švédi dovolili neonacistom kandidovať vo voľbách
Zdielať na

Švédi dovolili neonacistom kandidovať vo voľbách

Archívne video

ŠTOKHOLM / Hoci sa švédskym úradom dlhodobo nedarí zvládať pochody neonacistického Severského hnutia odporu, otvorene rasistická a antisemitská strana dostane prvýkrát šancu kandidovať vo voľbách. Súd v Göteborgu vo štvrtok rozhodol, že môže usporiadať predvolebný míting, pretože švédska ústava garantuje možnosť slobodného zhromažďovania.

Otvorene neonacistické Severské hnutie odporu (NMR) v jesenných parlamentných voľbách nasadí dvadsaťštyri kandidátov, v troch obciach - Ludvika, Boden a Kungälv - sa zúčastní aj súbežne konaných komunálnych volieb.

"Nacionálny socializmus je skutočne späť," radoval sa líder kontroverznej strany Pär Öberg na Twitteri potom, čo prieskum spoločnosti YouGov ukázal, že by strany okrem hlavného prúdu pozbierali dohromady 4,7 percenta hlasov. Výsledok ospevovala tiež novovytvorená pravicová strana Alternatíva pre Švédsko (AFS). Údaj ale zahŕňa takmer tridsať rôznych zoskupení.

Severské hnutie odporu je škandinávske neonacistické hnutie, vo Švédsku funguje od roku 2015 aj ako politická strana. Členov aj v Dánsku, Fínsku, Nórsku a na Islande. Hnutie požaduje okamžité zastavenie migrácie do škandinávskych krajín a repatriáciu ľudí, ktorí nemajú severoeurópsky pôvod. Negatívne sa stavia aj k Európskej únii. Jeho členovia majú časté problémy s políciou.

https://twitter.com/antihen83/status/1032010450052022272

Majú vysoké očakávania

Podľa právneho poradcu švédskeho volebného úradu Davida Holma nemá inštitúcia potrebnú právomoc na to, aby mohla ultrapravicovým či neonacistickým stranám odoprieť účasť vo voľbách. "Nepozerám sa na politiku strany. Kontrolujeme len to, či nemôže byť zamenená s inou stranou. To je všetko," vysvetľuje Holm. Kandidatúru severskému hnutiu odporu úrady prijali už na konci januára.

Jonathan Leman z antiextremistického časopisu Expo uviedol, že strana NMR účasť vo voľbách naozaj chcela. "Sú to prvé voľby, ktorých sa zúčastňujú a majú vysoké očakávania," uviedol pre švédsky denník The Local. Leman je ale k ich šanci na úspech skeptický, pretože NMR bude o hlasy voličov súťažiť práve s AFS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy