Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Uplynulo šesť mesiacov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Čo sa zmenilo?
Zdielať na

Uplynulo šesť mesiacov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Čo sa zmenilo?

BRATISLAVA / Presne pred pol rokom, v stredu 21. februára večer, neznámy vrah zastrelil Martinu Kušnírovú a Jána Kuciaka v dome vo Veľkej Mači. Ale až v pondelok 26. februára sa Slovensko prebudilo do dňa, ktorý ovplyvnil dianie na nasledujúce mesiace.

"Pravdepodobne to súviselo s jeho prácou," zaznela veta, ktorá odštartovala sled nepredvídateľných udalosti. Hneď v utorok vypočuli podnikateľov Kočnera a Bašternáka, ktorým sa novinár v článkoch venoval. Stopa sa nepotvrdila.

Pomoc prisľúbil Europol, FBi aj Scotland yard. Premiér Fico s ministrom vnútra menili svoj program. Pred novinármi vyložili na stôl milión eur, ktorý vraj darujú tomu, kto pomôže objasniť vraždu. 

Taliani v popredí 

Následne o polnoci zverejnili posledný článok Jána Kuciaka, v ktorom sa venoval podozreniam z prepojenia talianskej mafie na najvyššie miesta. Dočasne z úradu Vlády odišli šéf bezpečnosti a krízového manažmentu Viliam Jasaň a hlavná štátna radkyňa Mária Trošková. 

​Minister Kultúry podal demisiu. Následne vo štvrtok zasadala Koaličná rada, Béla Bugár vyzval ministra vnútra na odstúpenie, policajti vykonali raziu u Talianov z východného Slovenska, o ktorých Ján Kuciak písal.

Po Vadalovcoch sa v piatok objavuje aj ďalšie meno. Rodovci. Spomínajú sa machinácie na poľnohospodárskej platobnej agentúre. Zároveň na pohrebe Martiny Kušnírovej farár napomenul vládu. Aj za milión eur na stole. 

Zaplnené námestia

V piatok večer nahnevaní ľudia vyšli do ulíc. Hovorilo sa o najväčších demonštráciách od roku 89. Medzinárodný investigatívny tím zároveň pokračuje v nedokončenej práci zavraždeného novinára. V sobotu 3. marca sa ľudia navždy rozlúčili s Jánom Kuciakom. 

"Teší ma že sme na zo začiatku ako médiá úzko spolupracovali. Postupne už tá spolupráca taká úzka nebola, ale stále sme sa dokázali na niektorých projektoch spojiť a ukazujeme, že dokážeme napriek konkurenčnému prostrediu spolu vychádzať," povedal šéfredaktor portálu Aktuality.sk, kde Kuciak pracoval, Peter Bárdy. 

Demisia Fica 

Kto im to urobil, známe nie je dodnes. Vieme však, že nasledovalo mimoriadne turbulentné obdobie, keď sa u prezidenta podávali kľučky. Novinári aj rodiny zavraždených žili pod policajnou ochranou, o vražde sa informovalo stále menej. Vyšetrovacie zložky na prípad uvalili informačné embargo. 

Potom prišla streda, 14. marec, kedy vo večerných hodinách Robert Fico oficiálne podal demisiu. Novým premiérom sa stal Peter Pellegrini. Niektoré tváre v jeho kabinete sa vymenili. Pochody za slušné Slovensko pokračovali. 

Nová hlava polície 

Rovnako aj vyšetrovanie. Teraz už ale pod novým policajným prezidentom. Prípad dozoruje prokuratúra. Nasledoval aj odchod minsitra vnútra Roberta Kaliňáka. Pol roka po vražde k výsledkom vyšetrovania vydali takéto stanovisko. "V priebehu mesiaca september bude dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podrobne informovať verejnosť o doterajších zisteniach a výsledkoch trestného konania." 

"Vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka nastal určitý posun. Vyšetrovacie verzie sa zužujú. K zaisteniu vykonávateľa, nehovoriac o objednávateľovi je ešte ďaleko. Verím, že v horizonte ak nie mesiacov, tak niekoľkých rokov sa ten prípad podarí objasniť," povedal kolega zavraždeného novinára Marek Vagovič. 

Pomník na pamiatku

Zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho priateľka Martina Kušnírová majú v Košiciach svoje pietne miesto, kde si môžu ľudia pripomenúť ich pamiatku a zapáliť sviečky. Pamätník pred odhalili v parku blízko centra mesta pri kostole svätého Ducha. Autor Peter Kalmus ho navrhol tak, aby pripomínal miesto hrobu s vysadenými kvetinami a typickým portrétom Jána a Martiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy