Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nakrútili drobné živočíchy, bez ktorých by život na našej planéte skolaboval
Zdielať na

Nakrútili drobné živočíchy, bez ktorých by život na našej planéte skolaboval

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Šéfuje zastúpeniu Európskej komisii na Slovensku, je bývalý minister životného prostredia v Česku a podarilo sa mu niečo, čo ešte nikomu pred ním. Rodený Košičan, Ladislav Miko, je okrem iného aj pôdny biológ, ktorý sa 30 rokov venuje pôde. A ako prvý nakrútil zábery, aké ste ešte nemohli vidieť. Sú to mikroorganizmy veľké iba zlomky milimetrov, ktoré sú doslova posiate po celej planéte.

Bez mikroorganizmov by v prírode neprebiehal rozklad a teda kolobeh života by sa úplne zastavil. Skolaboval by ekosystém. Pretože nič, čo by padlo na zem by sa nemohlo rozložiť. Iba by sa kopilo na mieste.

Pôdny biológ Ladislav Miko hovorí: "Predstavme si napríklad nejaký obyčajný lístok, túto rastlinku, ktorá odumrie a ten lístok vlastne vyschne, odumrie a spadne na povrch pôdy. Tie drobné organizmy v pôde vlastne tento lístok rozožerú, rozkúskujú na milión drobných kúsočkov a tým obrovsky zväčšia povrch toho listu, si predstavte ako keď niečo nakrájate na drobné kocky a tým pádom ten rozklad sa výrazne zrýchľuje a stihne sa do ďalšej sezóny."

Tieto zábery sú pre štúdium ekosystému mimoriadne dôležité, pretože sa na nich dá pozorovať správanie týchto mini tvorov. Nakrútiť sa ich podarilo unikátnou metódou, ktorú si Ladislav Miko a jeho spoluautor Ivan Stříteský nechávajú pre seba. Pri každom kroku v lese, máme pod nohami stovky kusov z minimálne 20-tich druhov takýchto mikroživočíchov. Voľným okom ich nevidíme. Pôdne organizmy žijú v pôde a ich prirodzenosťou je utekať pred svetlom. To bol aj hlavný problém, ktorý riešili pri ich nakrúcaní.

Ladislav Miko hovorí: "Keď chcete takéto zábery urobiť, alebo filmovať, tak musíte predovšetkým dlhé roky, u mňa to je viac ako 30 rokov, tieto zvieratá študovať, pretože musíte vedieť kde a kedy ich nájsť, aké majú životné rytmy, musíte ich byť schopný v stave živom dostať z tej pôdy a pripomínam, že majú od 0,15 mm až po 1 mm, takže to nie je jednoduché."

Za kolobeh života tak vďačíme týmto minitvorom v podstate preto, lebo aj ony sú hladné. Snažia sa totiž dostať k potrave, napríklad k drobným mikroskopickým hubám, ktoré sú na popadanom lístí. Celý film Geoderma si môžete pozrieť tu:

Drobné živočíchy v lese spracujú všetok organický materiál, človeka nevynímajúc:

Súvisiace články