Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zábavný park zamestná havrany. Budú zbierať odpadky a konce cigariet
Zdielať na

Zábavný park zamestná havrany. Budú zbierať odpadky a konce cigariet

LES EPESSES / Zábavný park vo Francúzsku prišiel s inovatívnym nápadom. Odpadky zo zeme a drobné smeti by mali začať zbierať cvičené havrany. Celkovo by ich malo byť šesť.

Havrany v zábavnom parku Puy du Fou v západnej časti Francúzska sa učia zhromažďovať konce cigariet a iné malé kúsky odpadu. Vtáky ich potom zhromaždia do malých krabíc, ktoré im ako odmenu za ťažkú prácu poskytnú jedlo.

Prví okrídlení pomocníci už začali pilne pracovať a ostatní budú nasadení do práce v pondelok. 

Nicolas de Villiers, manažér zábavného parku, povedal, že k tomuto nezvyčajnému kroku ich neviedla len myšlienka udržania čistoty zábavného parku. "Cieľom nie je len čistiť zábavný park, pretože vo všeobecnosti návštevníci udržujú pri návšteve poriadok. Chceli sme poukázať aj na to, že príroda nás môže naučiť ako sa máme starať o životné prostredie." povedal pre bbc.com šéf zábavného parku

Manažér zároveň dodal, že havrany, sú veľmi inteligentné zvieratá a radi komunikujú s ľuďmi a budujú si vzťahy prostredníctvom hier. 

Tento pokus ale nie je prvotným, ktorý dokazuje inteligenciu havranov. Už v minulosti vedci poukázali na to, že tieto čierne vtáky dokážu rozoznávať a pamätať si ľudské tváre a rovnako odovzdávať informáciu o nebezpečenstve z generácie na generáciu. Rovnako na začiatku tohto roku vedci vymysleli prístroj, na ktorom havrany riešia hlavolamy, čo dokazuje ich prirodzenú inteligenciu. 

Pozrite si aj reportáž o tom, ako sa na Slovensku niektorí ľudia snažia vtákov zbaviť:

Súvisiace články