Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
NDS chce kúpiť predražené pozemky pre ohrozené vtáky. Podľa SaS ide len o kamufláž ďalšieho kšeftu
Zdielať na

NDS chce kúpiť predražené pozemky pre ohrozené vtáky. Podľa SaS ide len o kamufláž ďalšieho kšeftu

BRATISLAVA / Podľa strany SAS chystá Národná diaľničná spoločnosť ďalší výkup kompenzačných pozemkov, na ktorých sa má obohatiť firma blízka strane Most-Híd. V blízkosti južnej trasy budúcej rýchlostnej cesty štát nakupuje náhradné pozemky pre ohrozené druhy vtákov. Liberáli tvrdia, že ide o ďalšie pokračovanie kšeftu pod rúškom ochrany prírody.

Na trase, kadiaľ povedie rýchlostná cesta južne od Bratislavy žijú chránené zvieratá a tie je potrebné presťahovať na iné takzvané kompenzačné pozemky. "Podľa strany SaS chce Národná diaľničná spoločnosť nakúpiť ďalšie pozemky, ktoré sú až 8 násobne predražené," uviedol spoločník firmy Samuel Polakovič. "V najbližších dňoch sa chystá ďalší prídel viac ako 7 miliónov eur, a to za pozemky, ktoré sa pôvodne nemali vôbec vykupovať,"  poznamenala poslankyňa NR SR za stranu Sas Anna Zemanová.  

Liberáli upozorňujú, že podpísanie kúpnej zmluvy sa pripravuje v čase, keď stále prebieha vyšetrovanie. Vlani v lete podali na generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre podozrenie z viacerých trestných činov v súvislosti s podpisom zmluvy za výkup taktiež kompenzačných pozemkov. NDS odmieta akékoľvek podozrenia z údajného kšeftovania. "Národná diaľničná spoločnosť vykupovala, respektíve vykupuje pozemky na realizáciu kompenzačných opatrení len v rozsahu z návrhu kompenzačných opatrení, ktorý vypracovala odborne spôsobilá osoba v spolupráci so štátnou ochranou prírody. S týmto dokumentom súhlasili aj ochranárske združenia," vyjadrila sa hovorkyňa NDS Michaela Michalová. 

​SAS takisto tvrdí, že firma, od ktorej mám NDS nakupovať pozemky má blízko k strane MOST - HÍD a k ministrovi životného prostredia. " V roku 2014 sa začalo riešiť kompenzačné opatrenie, v roku 2017 sa nevedeli dohodnúť s tými pôvodnými vlastníkmi, kde to chceli pôvodne riešiť, a tak pristúpili na inú variantu. My sme tú inú variantu vyhodnocovali jedine z jedného hľadiska, a to z enviromentálneho," vysvetlil minister životného prostredia László Solymos. 

Spoločník firmy, od ktorej má NDS pozemky kúpiť si však myslí, že ani ponúkaná suma nie je stále adekvátna hodnote pozemkov. "Ak negatívna publicita má byť daň za to, že sa ubránime vyvlastneniu alebo že dostaneme adekvátnu sumu, alebo nás z toho vypustia tak to plne akceptujem," dodal majiteľ firmy. 

Pozrite si archívnu reportáž súvisiacu s NDS a dávnym obvinením zo strany SAS: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy