Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nejde o rožky ale inkasovanie, tvrdí SaS. Obchody chcú mať cez sviatok otvorené
Zdielať na

Nejde o rožky ale inkasovanie, tvrdí SaS. Obchody chcú mať cez sviatok otvorené

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Richard Sulík z SaS sa na svojom profile na sociálnej sieti vyjadril k zákonu o zákaze predaja počas sviatkov. Podľa neho by sloboda Slovákov nemala byť v tomto smere obmedzovaná. Nakupovať by sme si tak mali kedy chceme, či je sviatok alebo nie.

 SaS na svojej stránke na Facebooku v utorok zverejnila video, kde predseda Sulík vysvetľuje, že im nejde o rožky ale o inkasovanie. Podľa jeho slov strana v žiadnom prípade nechce presadzovať, aby boli obchody cez sviatky otvorené. Ide im skôr o to, aby štát neprikazoval, že obchody musia byť zatvorené. 

​V tomto prípade nastáva podstatný rozdiel, ktorý Sulík jasne vysvetlil. "To prvé, že štát prikazuje aby obchody boli zatvorené, znamená menej slobody pre ľudí. Obmedzujeme zákazníkov, predavačov, majiteľov obchodov," predseda pokračoval ďalej aj o druhej, spomínanej, variante. "Aby si každý rozhodol sám čo chce robiť, zvyšuje slobodu ľudí," dokončil.

Každý zamestnanec rodinu nemá, taký pracovať môže chcieť

Na argument známy ako chráňme matky s deťmi, ktoré by mali byť v obchodoch, reagoval otázkou, prečo nechránime napríklad aj čašníkov, predavačky v kinách alebo pumpárky. "Nie každá žena má predsa rodinu a deti. Je množstvo predavačiek a predavačov, ktorí žijú sami. Možno títo práve vo sviatok pracovať chcú, pretože vedia, že si vtedy zarobia oveľa viac," skonštatoval. Sulík takúto diskusiu považuje za nepoctivú, a preto chce spolu s politickou stranou aby miera slobody stúpla. 

Slovensko má sviatok ale okolité krajiny ako napríklad Rakúsko, Poľsko, Česko majú 8. mája obchody otvorené. Na viacerých parkoviskách tak nájdete množstvo áut so slovenským evidenčným poznávacím číslom. "Inkasujú tržby, ktoré by za normálnych okolností boli zdanené na Slovensku. Pritom by sa mohol každý slobodne rozhodnúť a dohodnúť, či chce mať cez sviatok voľno a byť s rodinou, alebo pracovať za príplatky a zarobiť viac. Sloboda je najdôležitejšou hodnotou a keď na ňu niekto siahne, neostaneme ticho," uviedla SaS vo svojom príspevku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy