Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smer-SD sa nebude zúčastňovať na protiruskom besnení, ktoré sa šíri po svete ako rakovina, tvrdí Fico
Zdielať na

Smer-SD sa nebude zúčastňovať na protiruskom besnení, ktoré sa šíri po svete ako rakovina, tvrdí Fico

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hoci až zajtra budú oficiálne klásť vence na bratislavskom pamätníku Slavín, Robert Fico sa rozhodol uctiť si pamiatku padlých v deň oficiálneho štátneho sviatku. Dôvodom prečo tak urobil je aj to, že zajtra sa bude uchádzať o post predsedu poslaneckého klubu svojej strany Smer-SD.

"Je vhodné si pripomínať štátny sviatok v ten deň, kedy presne je," povedal Fico novinárom na Slavíne.

"Smer-SD nikdy nepodporoval a ani nebude podporovať žiadne vojenské dobrodružstvá. Ležia tu vojaci, ktorí sa zúčastnili na oslobodzovaní Slovenska a ktorí zaplatili najvyššiu cenu za končené víťazstvo nad fašizmom. Aj z úcty k týmto ľuďom, ktorí sú tu pochovaní, ale aj z iných racionálnych dôvodov chcem povedať, že sa moja strana nebude zúčastňovať na protiruskom besnení, na tom šialenstve, ktoré sa šíri ako rakovina po celom svete bez nejakých vážnejších dôkazov. Krajina, ktorá je servilná a je malá, tak stráca jednoducho svoju tvár. Krajina môže byť malá, ale nemusí byť servilná, môže byť suverénna.. Na to stačí, keď sa drží medzinárodného práva," hovoril Fico.

Tieto slová padli aj na margo bývalej vlády pod taktovkou Mikuláša Dzurindu, ktorá súhlasila s preletom bombardérov NATO s cieľom bombardovať bývalú Juhosláviu. Fico však mieril aj na situáciu v Iraku: "Chcem povedať, že sme stiahli vojakov z Iraku, pretože sme sa nechceli zúčastňovať na americkom ropnom dobrodružstve." Téma sa ale týkala aj nedávneho útoku na dvojitého agenta Skripaľa a jeho dcéru Júliu v britskom Salisbury: "Som veľmi rád, že sme mali jasný postoj pokiaľ išlo o vypovedanie ruských diplomatov, ktorých sme nevypovedali, pretože na to neexistujú v tejto chvíli žiadne dôvody."

Dodal však, že voči Rusku strana Smer-SD nebude slepá: "Pravda je, že bude porušené právo aj Ruskou federáciou, tak to jednoducho povieme. Keď došlo k anexii Krymu, tak sme povedali, že ide o porušenie medzinárodného práva."

Fico však nezabudol ani na aktuálne najpálčivejší konflikt a to Sýriu: "Použitie rakiet voči Sýrii, pokiaľ ide o Spojené štáty, Francúzsko a Veľkú Britániu bolo hrubým porušením medzinárodného práva, pretože nemôžete použiť vojenskú silu bez mandátu BR OSN." Podľa bývalého premiéra čakajú Slovensko ešte veľké skúšky v otázkach migračnej politiky, kde sa ukáže, či si chceme alebo nechceme zachovať vlastnú tvár. Fico dúfa, že Slovensko bude robiť takú zahraničnú politiku, po ktorej sa bude môcť pozrieť do zrkadla.​​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy