Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zo slovenskej Via Ferraty spadol turista, zasahovať musel aj vrtuľník
Zdielať na

Zo slovenskej Via Ferraty spadol turista, zasahovať musel aj vrtuľník

Archívna reportáž

KREMNICA / V oblasti Skalky zo zaistenej cesty padol slovenský turista. Niekoľko metrový pád mu spôsobil vážne zranenie. Na mieste nešťastia sa v tej chvíli nachádzala lekárka, ktorá mužovi okamžite poskytla prvú pomoc. Zasahovať ale musel aj vrtuľník.

V dopoludňajších hodinách na jednom z najťažších lezeckých miest na Slovensku na Via Ferrate padol slovenský turista zo zaistenej cesty. Muž padal približne 40-50 metrov. Príčinou pádu 65-ročného slovenského turistu, bol pravdepodobne nesprávne upevnený bezpečnostný úväz. Po nástupe do exponovanej časti Ferraty s názvom „Výzva“ utrpel vážne viacpočetné zranenia. Na Skalke bol spolu s ďalšími piatimi ľuďmi. "Pán počas výstupu nedodržal bezpečnostný postup, vypadol a došlo k pádu," uviedol Pavol Klobušník z Horskej záchrannej služby. 

Na mieste nehody sa zhodou okolností nachádzala aj lekárka, ktorá zranenému mužovi okamžite poskytla prvú pomoc. K zranenému prišli záchranári Horskej záchrannej služby a zasahovať musel aj vrtuľník z Banskej Bystrice.

Profesionálni a dobrovoľní zmluvní záchranári HZS muža ošetrili. Na miesto dorazili aj Hasiči zo Zvolena. "Po ošetrení sme ho zniesli dole zvážnicou k vrtuľníku," uviedol Jozef Charvát z Hasičského záchranného zboru. Záchranári museli muža okamžite začať resuscitovať. K pacientovi bol na Peknej vyhliadke spustený aj lekár posádky Vzdušnej záchrannej zdravotnej služby. Muž bol pri neustále prebiehajúcej resuscitácii transportovaný na miesto, odkiaľ ho následne preložili do vrtuľníka. 

 Pacienta v kritickom stave previezli do nemocnice v Banskej Bystrici. Slovenský turista ale napokon svojim zraneniam podľahol. Polícia vyšetruje okolnosti za akých k nešťastiu došlo a momentálne začala trestné stíhanie pre usmrtenie. 

Pozrite si archívnu reportáž o záchrane turistov: 

Najčítanejšie správy