Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajti zbierajú mŕtve drozdy. Primátor varuje ľudí pred nakazením
Zdielať na

Policajti zbierajú mŕtve drozdy. Primátor varuje ľudí pred nakazením

PARTIZÁNSKE / V Partizánskom hynú vtáky. Mestskí policajti pozbierali viaceré drozdy, ktoré našli nielen v centre, ale aj na sídliskách. Vtáky odovzdali veterinárom, ktorí ich poslali na expertízu. Kým budú výsledky známe, ľudia by mali byť opatrní.

Obyvateľom Partizánskeho sa naskytol nepríjemný pohľad. Na zemi ležali mŕtve vtáky. "Minulý týždeň v piatok bolo nájdených sedem uhynutých vtákov v centrálnej časti mesta, cez víkend ďalšie, bol som upozornený ľuďmi cez sociálne siete," uviedol Jozef Božik, primátor mesta Partizánske.

V uliciach mesta hynú najmä drozdy, ktoré postupne zbierajú mestskí policajti. "Museli sme rýchlo prísť a dať ich veterinárovi, boli dané na rozbor," opísal situáciu Peter Latečka z Mestskej polície v Partizánskom.

Podľa veterinárky príčinou úhynu drozdov môžu byť bakteriálne, či vírusové ochorenia alebo aj chemické postreky. "Príčinou mohli byť bakteriálne alebo vírusové ochorenia, alebo toxíny. Skôr by prichádzali do úvahy postreky. Mohlo byť zasiahnuté drobné ovocie, ktorým sa drozdy živia," informovala Ladislava Šindlerová, veterinárka EJMI Bojnice. "Viem, že takýto úhyn zaznamenali v Bánovciach nad Bebravou, aj v Prievidzi," dodal primátor Partizánskeho. 

Mestskí policajti dôkladne monitorujú trávnaté plochy. Primátor vyzýva obyvateľov Partizánskeho na opatrnosť. "Akonáhle spozorujú uhynuté vtáctvo, nech ľudia volajú mestskú políciu, aby sme zabránili ďalšej kontaminácii," dodal Peter Latečka. Výsledky expertízy z uhynutých vtákov by mali byť známe v piatok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy