Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Toto leto je hmyz agresívnejší. Čo robiť pri uštipnutí?
Zdielať na

Toto leto je hmyz agresívnejší. Čo robiť pri uštipnutí?

BRATISLAVA / Otravné nálety, bzučanie a nepríjemné bodnutia. Horšie je, ak sa následne prejaví aj alergická reakcia. Tú môže spôsobiť aj úplne malá muška a navyše podľa odborníkov v tomto teplom a suchom počasí je hmyz agresívnejší.

"V lete je hmyzu viac, tak sa s tým stretávame. Ale v poslednom čase sa stretávame častejšie so zapálenými reakciami, alebo zapálenými reakciami v mieste bodnutia," uviedla Svetlana Hadvabová, alergologička a imunologička. 

Príklady, ako sa prejavil štípanec od malej mušky, sa množia. "Zrazu som len cítila, ako ma niečo silno uštiplo, keď som sa pozrela na ruku tak som zbadala malú čiernu mušku. Hneď na to, ako som ju zahnala mi miesto začalo opúchať ako po uštipnutí včelou. Do hodiny sa mi rana rozšírila až na 5 centimetrový priemer. Ešte aj 36 hodín po uštipnutí to dosť svrbí," povedala jedna z uštipnutých. 

"Podľa môjho názoru, to môže byť uštipnutie dvomi skupinami hmyzu. To sú krv sajúce mušky ktoré sa tým živia, tie sú drobné. Alebo to môže byť pakomár, ktorý môžu takisto vytvoriť takúto reakciu," vysvetlil Zbyšek Šustek z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied. 

Aktuálne horúčavy a veľké suchá hmyz veľmi ovplyvňujú. A cítime to doslova na vlastnej koži. "Keď je suché obdobie, hmyz je agresívnejší," dodala Slávka Palušková, všeobecná lekárka pre dospelých. Dokazuje to aj štatistika hasičov. Kým počas minuloročného júla uskutočnili hasiči 48 výjazdov k bodavému hmyzu v rámci celého Slovenska, tento rok ich bolo až 175, z toho skoro polovicu tvorili výjazdy v Žilinskom kraji. "Počas týchto letných dní máme takmer každý deň pár pacientov, ktorí prídu so štípancami na koži. Reakcie bývajú také rozsiahlejšie, bývajú zapálené a stretávam sa s tým častejšie ako pred niekoľkými rokmi," uviedla Svetlana Hadvabová.

Ak sa po uštipnutí u vás začne prejavovať nevoľnosť, zvracanie, sťažené dýchanie či opuch v hrdle určite navštívte lekára. Ak vám však miesto len sčervenie stačí zájsť do lekárne. "Existujú voľnopredajné antihistaminiká, teda lieky na alergickú reakciu, ktoré je vhodné nosiť si aj na výlet alebo do záhradky. A existujú aj v krémoch alebo v mastiach," vysvetlila Slávka Palušková. Existuje aj overený babský recept a stačia vám naň veci z kuchyne. "Pokiaľ máme možnosť, je dobré to miesto schladiť. A rozkrojená cibuľa a potretie takéhoto štípanca kde ale nie je rana krvácajúca iba štípanec tak naozaj tú reakciu alergickú zmierni," dodala všeobecná lekárka pre dospelých.

Súvisiace články