Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kosenie zabíja hmyz, ten je podstatný pre vtáctvo. Správne kosenie je mozaikové
Zdielať na

Kosenie zabíja hmyz, ten je podstatný pre vtáctvo. Správne kosenie je mozaikové

BRATISLAVA / Mulčovacie kosačky nám doma síce pripravujú nádherné trávniky, ale spolu s trávou, rozsekajú aj s hmyz. Ten síce takmer nikto nemá rád, ale jeho úbytok už pociťuje celá Európa. Zelená hmota z pokosenej trávy navyše udusí na lúkach aj drobné kvietky.

Kým pre nás krásne zelená pokosená lúka môže byť potešením, pre hmyz môže znamenať hotovú katastrofu. "Ten golfový trávnik pôsobí upratano, pravda druhá, že tam nedokáže prežiť takmer nič," vysvetľuje Marek Semelbauer z Ústavu zoológie SAV. Výsledkom je prudký pokles stavov denných motýľov, kobyliek, koníkov, chrobákov, včiel, čmeliakov. Menej hmyzu znamená menej potravy pre vtáctvo.

"Predovšetkým vtáky, ktoré sú viazané na veľký hmyz - krakľa, dudok, sokoly," vymenováva Semelbauer. V nie dávnej minulosti hmyz ničila najmä chémia, dnes už aj nevhodná mechanika i technika kosenia lúk. "V minulosti sa kosilo ručne kosami a trvalo to dlho," opisuje Semelbauer. 

Kým sa pokosil celý lán, hmyz sa mohol presunúť na vedľajšie nepokosené lúky a odtiaľ zas naspäť, keďže medzitým už stihli znova zakvitnúť. "Dnes také možnosti hmyz nemá, musí sa uchyľovať k porastom pri cestách a diaľniciach," dodáva zoológ. Obrovské lúky dnes dokážu pokosiť za jeden deň a navyše často nevhodnou technikou. "To sú bubnové kosačky a strunové vyžínače, ktoré fungujú ako mulčovacie," informuje Semelbauer. 

Tú zelenú hmotu aj s hmyzom pomelú na drobno a navyše ju nechajú priamo na lúke. To udusí kvietky a prežijú len niektoré druhy tráv. Pestré lúky plné kvetov sú už čoraz vzácnejšie. Zákon určuje iba to, že trávnik má byť pokosený, inak hrozí pokuta v stovkách až desaťtisícicoch eur. O výške porastu však nehovorí.

"Kosí sa podľa harmonogramu. Hlavné mesto sa však touto otázkou zaoberá v novom VZN o zeleni, pričom navrhujeme kosenie v Starom Meste pri 12 cm trávniku a v ostatných mestských častiach pri 20 cm trávniku," povedala hovorkyňa Bratislavského magistrátu Zuzana Onufer. 

Ide však len o návrh. Iná situácia je v prípade lúk a pasienkov. "Tam je stanovený termín od nadmorskej výšky," hovori Semelbauer. Štyri termíny kosby a dva týždne na odvoz hmoty. Mnohí hospodári, najmä mimo Slovenska vraj najmä mulčujú a hmotu nechávajú na lúke. Pretože účelom kosenia nie je krmivo pre dobytok, ale získanie dotácie. Toto vyrieši zmena zákona, ale aj mimo neho je možné kosiť šetrnejšie voči hmyzu. Kosa, alebo lištová kosačka, odvážanie hmoty preč, ale aj tzv. mozaikové kosenie. "Nepokosíme celú plochu naraz, ale postupne," radí zoolóog. Ideálna záhrada je pestrá členitá záhrada, aj trávnik, aj lúčka s kvetmi, aj stromy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy