Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zbohom blato, vitaj asfalt. Na Kysuciach už bude lepšia dostupnosť
Zdielať na

Zbohom blato, vitaj asfalt. Na Kysuciach už bude lepšia dostupnosť

KRÁSNO NAD KYSUCOU / V osadách pri meste Krásno nad Kysucou sú ľudia zvyknutí na pokoj, no v tieto dni tam vládne pracovný ruch. Robotníci asfaltujú cesty, aby miestni obyvatelia mali lepšie prepojenie s okolitým svetom, čo uvítajú najmä v zime, keď sa brodia v hlbokom snehu.

Vyasfaltované cesty sú výhodou pre ľudí, ktorí tu žijú, ale aj pre magistrát mesta Krásno nad Kysucou. "Chodíme celý kus do obchodu a tu je množstvo blata, takže to bude oveľa lepšie," hovorí miestna obyvateľka Anna Gavlasová. Nový asfaltový koberec pribudne aj v osade u Gavlasov. Chlapi sa pri svojej robote musia prispôsobiť stiesneným podmienkam. Na úzke lesné cesty sa nevojdú veľké stroje, ktoré používajú pri asfaltovaní bežných ciest. "Je to iné v tom, že ten terén je ťažký a je tu aj ťažká dostupnosť," potvrdil robotník Slavo.

Miestami je tu až veľmi strmý terén. Pri práci s mechanizmami musia byť robotníci mimoriadne opatrní. "Najprv ide hore valec a za ním ide finisher, sú od seba asi 10 centimetrov, čiže o to viac musia byť opatrní, lebo keby dostal šmyk, tak ho zablokuje, ešte sú istení aj lanom," opisuje komplikovanosť opráv strojník Rudolf Červený. "Začínajú sa nám oživovať tie osady. Ak urobíme cesty, máme skúsenosti, pretože toto už je asi piata osada, ktorú robíme, že sa nám obyvatelia, ktorí tu kedysi žili, vracajú naspäť," hovorí primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.

Hlavný dôvod je samozrejme v tom, že budú mať doslova ľahšiu cestu dolu do mesta, aby si nakúpili, či vybavili svoje záležitosti na úrade, alebo išli k lekárovi. "Keď príde vnuk, tak mi dovezie, čo mi treba. Do kostola si ešte zájdem, takže mi iné netreba," tvrdí obyvateľka.

Miestni to najviac pocítia v zime, Veď ešte minulý rok tu bol pri odhŕňaní snehu veľký problém. "Koľkokrát tu zapadol traktor s radlicou, pretože keď odhŕňa, tak nevidí," potvrdil starosta. "Aj syn chodí ráno do roboty o štvrtej, tiež po tom blate chodil, do autobusu vždy prišiel celý mokrý," hovorí Gavlasová. Mestu patrí až 23 osád. Cesty urobia všade tam, kde ľudia ešte bývajú na stálo a nie v oblastiach, kde sa chatári chodia iba rekreovať.

Aj v Lendaku menili prašné cesty za asfaltové, pozrite si archívnu reportáž:

​​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy