Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTOGALÉRIA: Zvieratá v bratislavskej ZOO zvládajú horúčavy hravo. Pozrite sa, ako sa schladili
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Zvieratá v bratislavskej ZOO zvládajú horúčavy hravo. Pozrite sa, ako sa schladili

Zdroj: zoo Bratislava

BRATISLAVA / Zoologická záhrada v hlavnom meste sa dôkladne stará o zvieratá aj počas tropických dní. Ošetrovatelia podnikli niekoľko opatrení, ktoré pomáhajú zvieratám schladiť sa. Sprcha ale nie je jediným opatrením, niektorí z nich dostávajú aj ľadové potešenie. Pozrite sa, ako sa starajú o jednotlivé zvieratá ale aj návštevníkov.

 Počas horúcich letných dní je pre zvieratá zabezpečený chládok v ich chovných zariadeniach a samozrejme dostatok vody. Niektoré druhy ako medveď, leopard, jaguár, tiger, belaňa tundrová, hrošík libérijský majú vo svojich výbehoch aj bazén, v ktorom sa môžu kedykoľvek počas dňa osviežiť. Iným sa vytvárajú takzvané bahniská, a to pre nosorožce, diviaky, zubry. Blato z bahnísk okrem schladenia poskytuje aj ochranu pre kožu zvierat, pretože funguje ako opaľovací krém a zároveň ich chráni proti ektoparazitom. 

V iných výbehoch sa zase nachádza aj vyšší trávnatý porast, v ktorom sa zvieratá schovávajú a chladia. "Zamestnanci bratislavskej zoo podávajú zvieratám   množstvo ovocia a zeleniny, z ktorej takisto dokážu prijať tekutiny. Občas sa napríklad šimpanzom dá vychladený melón, ktorý ich osvieži. Ľadovú pochúťku môže dostať v prípade extrémnych horúčav aj medveď hnedý," opísala ZOO starostlivosť o zvieratká. 

Zdravotné problémy pre horúčavy

Rovnako ako ľudia, aj zvieratá by sa pri nedostatku vody mohli dehydrovať a pri pobyte na slnku a pri zvýšenej aktivite by sa ich organizmus mohol prehriať. Preto sú chovné zariadenia robené tak, aby zvieratá mali možnosť ukryť sa v chládku a vždy mali zabezpečený dostatočný príjem tekutín. Pred východom a po západe slnka sú zvieratá oveľa aktívnejšie ako počas dňa, kedy počas horúčavy uprednostňujú odpočinok v chládku.

"Aby sa aj návštevníci mohli počas návštevy zoo osviežiť, nainštalovali sme na začiatku spodného detského ihriska  hmlovú bránu. Do vzduchu je rozstrekovaná vodná hmla, ktorá okolitý vzduch a rozhorúčené telo príjemne ochladí. Veríme, že pomôže zmierniť vplyv týchto horúcich dní," dodala ZOO Bratislava vo svojej správe. 

Pozrite si archívnu reportáž o najväčšej opici, ktorá sa narodila v českej zoo:

Súvisiace články