Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cestujete na dovolenku niekoľko hodín? Odborník radí ako sa vyhnúť trombóze
Zdielať na

Cestujete na dovolenku niekoľko hodín? Odborník radí ako sa vyhnúť trombóze

BRATISLAVA / Čas letného ničnerobenia a radosti z dovolenky, môže prekaziť nepríjemná žilová trombóza. Toto ochorenie postihuje viac ženy, no aj muži by sa mali mať na pozore. Aké sú najčastejšie rizikové faktory a ako tomuto nepríjemnému ochoreniu predchádzať?

O trombóze a prevencii hovoril docent Juraj Maďarič, primár Oddelenia kardiológie a angiológie v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. Najprv vysvetlil, ako prúdi krv žilami. Odspodu nahor, teda proti gravitácii.

A jeden z kľúčových mechanizmov, ktorý krv v žile v nohe posúva, je práca lýtkového svalu. Keď pracuje správne, teda sťahuje sa, žily bez problémov odvádzajú krv z nôh smerom k srdcu a pľúcam.

V prípade, že sval nepracuje, prúdenie krvi sa spomalí, a to je už riziko pre vznik trombózy. Preto napríklad, ak pri dlhšom cestovaní autom alebo lietadlom sedíme s pokrčenými nohami, žila je zacvaknutá, zalomená a nepracuje správne. A môže prísť k trombóze.

Dlhý let

Podľa docenta je rizikové, ak let trvá, či cesta trvá 4 hodiny a viac. Nejde ale len o lety, zvaný tiež syndróm ekonomickej triedy. Na dlhé cesty, napríklad do Chorvátska, sa vyberajú dovolenkári aj autom.  

Prevencia

"V prvom rade riziko stúpa naozaj ľuďom, ktorí majú aj iné sprievodné faktory. Ak je človek obézny, je tam antikoncepcia, či slabé srdce, tak to riziko je vyššie. Zdravému človeku by sa nemalo nič vážne stať," vraví Maďarič. 

Riziko trombózy

Vznik trombózy ohrozujú aj ďalšie rizikové faktory a väčšinou sa zvyknú združiť. Príkladom môže byť žena, ktorá cestuje lietadlom, má pokrčené nohy a je užívateľkou antikoncepcie. Práve tá môže byť výrazným faktorom ovplyvňujúcim vznik trombózy.

Prvý faktor je, že trombóza môže vzniknúť v situácii, kedy sa všetko zdá byť v poriadku, všetko funguje normálne, ale krv má sama o sebe väčšiu tendenciu sa zrážať. Existujú ochorenia, ktoré sú buď vrodené alebo získané a vedú k tomu, že sa krv viac zráža. Ľudia z touto poruchou zrážania krvi by sa teda mali mať viac na pozore.

Druhý faktor zmenená zmáčavosť vnútornej žilovej výstelky – vnútorného povrchu žily. Za normálnych okolností je žilná stena nezmáčavá. Krv v nej prúdi a nemala by sa prilepiť na stenu žily. Sú však ochorenia, ktoré vlastnosť žilovej steny menia. Patria sem zápaly. "Tie môžu byť napríklad pod kožou, prestúpiť odtiaľ na stenu žily a poškodiť ju. Krv sa na ňu prilepí a začne sa zmáčať. Keď máte akýkoľvek zápal (napríklad angínu alebo zápal močových ciest), telo reaguje. Súčasťou odpovede tela na zápal je syntéza určitých typov bielkovín, ktoré sa v krvi zvyšujú," vysvetľuje Maďarič. 

Kľúčová bielkovina 

Jednou zo základných bielkovín, ktorá sa tvorí pri zápale, je fibrinogén. "Fibrinogén je kľúčová bielkovina na tvorbu krvnej zrazeniny. Napríklad pri angíne máte vyššiu hladinu tejto bielkoviny, väčšinou vás trápi vysoká horúčka, ste spotení a dehydratovaní. K tomu ešte ležíte a nakoľko sa nehýbete, neprúdi vám krv v žile tak, ako by mala. A to už je dosť prítomných faktorov, a ak ešte navyše beriete antikoncepciu, môže sa dostaviť trombóza alebo pľúcna embólia," hovorí MUDr. Petr Vařejka z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy