Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Arcibiskup Zvolenský dostal otvorený list. Obyvatelia začali boj o kňaza
Zdielať na

Arcibiskup Zvolenský dostal otvorený list. Obyvatelia začali boj o kňaza

BORINKA / Obyvatelia obce Borinka pri Stupave spolu s poslancami mestského zastupiteľstva poslali bratislavskému arcibiskupovi otvorený list. Chcú aby zvrátil rozhodnutie o presune kňaza zo Stupavy do Miloslavova.

Kňaz ktorý vo farnosti obce Borinka odslúžil 29 rokov, odchádza. Obyvatelia sú sklamaní a pobúrení. Nesmútia pritom len starší ale aj oveľa mladší vrátane detí. "Ja mám 33 rokov a on je tu 29,  takže celý môj život. On je člen rodiny ja ho mám hlboko v srdci.", "Vždy keď sme ho uvideli, tak sme ho vystískali až padol na zem. Brával nás na zmrzlinu," prezradili dospelí aj deti. 

Obyvatelia spísali petíciu a poslali aj otvorený list, pod ktorý sa okrem obyvateľov podpísali aj mestskí poslanci Stupavy. Žiadajú v ňom o preloženie kňaza zo Stupavy len do obce Borinka, doteraz slúžil obom obciam súčasne. "Celá záležitosť je skôr nedorozumením. Mons. Felixa Mikulu si vážim ako
pracovitého, obetavého kňaza, a neuvažoval som ho tento rok zo Stupavy prekladať. S touto myšlienkou prišiel pán dekan sám, a sám si takisto, po spoločnom uvažovaní, vybral miesto svojho ďalšieho pôsobenia, Miloslavov, lebo je to farnosť s menšou pastoračnou záťažou," vysvetlil bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. 

V čase natáčania našej reportáže sám kňaz na webovú stránku svojej farnosti zavesil list. "Milí priatelia, stotožňujem sa s vyjadrením pána arcibiskupa Stanislava Zvolenského ohľadne môjho preloženia, odchádzam slobodne a dobrovoľne. Úprimne vás prosím, aby ste do tejto záležitosti nezaťahovali médiá- je to moja osobná záležitosť," napísal Felix Mikula, farár v Stupave.  

Podľa hovorcu konferencie biskupov slovenska Kódex kánoického práva žiaľ hovorí jasne. Odvolávanie sa koná vtedy ak je jeho činnosť škodlivá alebo neúčinná. Preloženie je možné vtedy, ak ide o dobro duší alebo o potrebu a užitočnosť cirkvi. Preložený teda môže byť aj kňaz, ktorý farnosť viedol znamenite.  

Pozrite si reportáž o púti, kde sa zišlo tisícky Slovákov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy