Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vo veku 75 rokov zomrel slovenský herec Stanislav Dančiak
Zdielať na

Vo veku 75 rokov zomrel slovenský herec Stanislav Dančiak

BRATISLAVA / Vo veku 75 rokov v sobotu večer zomrel slovenský herec Stanislav Dančiak. Populárny herec bol od januára 1990 členom Činohry Slovenského národného divadla. Dančiak mal tri deti.

Podľa informácií TV JOJ zomrel Stanislav Dančiak v sobotu večer v nemocnici. Dlhodobo ho trápili zdravotné problémy.

Stanislav Dančiak v roku 1965 absolvoval štúdium na VŠMU. Po škole nastúpil do Činohry SND, neskôr do Divadla na Korze, ale aj do Činohry Novej scény. Posledné predstavenie Aj kone sa strieľajú v Činohre SND sa konalo 29. apríla 2015.

Herec mal blízko ku tragikomédií. Mnohí ho poznali aj vďaka jeho komediálnemu talentu či jeho schopnosti pohotovo improvizovať. Od roku 1990 až do súčasnosti bol aj napriek zákernej chorobe, ktorá ho pripravila o zrak členom Činohry Slovenského národného divadla. Bol jedným z najväčších slovenských hereckých velikánov.

Fanúšikov si získal nielen výkonmi na divadelných doskách, ale aj v množstve filmov, napríklad v Sebechlebských hudcoch či v televíznych inscenáciách. Jedna z najznámejších niesla názov Lord Norton a sluha James, v ktorej si popri Mariánovi Zednikovičovi zahral nezabudnuteľného komorníka Jamesa. Dančiak bol tiež nenapodobniteľným dabingovým hercom. Svoj hlas prepožičal seriálu z americkej produkcie Alf.

Hercovi pred piatimi rokmi blahoželali kolegovia k jubileu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy