Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obilia bude tento rok menej v celej Európe, nielen na Slovensku
Zdielať na

Obilia bude tento rok menej v celej Európe, nielen na Slovensku

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Extrémne teplo a sucho v apríli a máji spôsobili, že žatva na Slovensku sa začala o niekoľko týždňov skôr. Odborníci už istý čas odhadovali, že úroda obilia bude zrejme nižšia v porovnaní s minulým rokom.

Farmári na juhu nasadili kombajny už v druhej polovici júna. Okrem iných aj v Palárikove. Teplý apríl a suchý máj priniesli historicky, 40 rokov dozadu, najskorší termín zberu ozimnej pšenice.

Nižšiu úrodu avizovala aj ministerka Gabriela Matečná počas nedávnej návštevy poľnohospodárskeho družstva Mestečko v púchovskom regióne: "Troška menšie zrno, ale to súvisí s tým suchom bolo vtedy, keď tá pšenica potrebovala. Úroda obilia nielen na Slovensku, ale v celej Európe bude nízka."

Predseda revíznej komisie zväzu výrobcov krmív Jozef Rebro však situáciu nevidí tak blede: "Produkcia na hektár sa zníži zhruba o 6 až 8 percent, avšak na druhej strane vzhľadom k väčším osevným plochám pšenice nepredpokladáme pokles celkovej produkcie."

Medzi tými, ktorí už majú úrodu pod strechou, sú aj Vajnory, a obchodný riaditeľ Igor Hraško si pochvaľuje: "U nás sa žatva skončila asi pred dvomi týždňami, tak dá sa povedať, že kvalitatívne, ale aj kvantitatívne sme celkom spokojní."

Samozrejme, rozdiely medzi jednotlivými časťami Slovenska sú veľké, a to nielen medzi juhom a severom. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora napríklad uvádza, že na začiatku nejakého chotára mohlo výdatne pršať a na opačnom konci nespadla ani kvapka: "Registrujeme veľké rozdiely medzi regiónmi, ale aj v v rámci nich. Aj úrody preto bude potrebné zohľadňovať podľa jednotlivých regiónov. Žatva aktuálne pokračuje v stredných a severnejších oblastiach Slovenska."

Tento rok sa celkom dobre ukazuje kukurica. Igor Hraško z PD Vajnory hovorí: "V porovnaní s minulým rokom je kukurica omnoho kvalitnejšia a väčšia hlavne, takže tie úrody sa črtajú omnoho vyššie."

Takto to vyzeralo v Mestečku počas návštevy ministerky Matečnej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy