Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
O úľave z horúčav môže väčšina pacientov v nemocniciach iba snívať
Zdielať na

O úľave z horúčav môže väčšina pacientov v nemocniciach iba snívať

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Horúce dni pretrvávajú a teplota zrejme neklesne ani v nasledujúcich dňoch. Ľudia na kúpaliskách majú asi radosť. Mnohým však horúčavy prinášajú komplikácie. Napríklad pacienti na lôžkach v nemocniciach veľa možností ako sa schladiť nemajú. Klimatizovaných oddelení je aj v univerzitnej nemocnici v hlavnom meste veľmi málo. V horúcom zajatí na palube lietadla sa ocitli aj slovenskí dovolenkári vracajúci sa z Ríma, ktorým nečakane zrušili let. A ani taký ľadový medveď žijúci v zoo si sám poradiť nevie.

Univerzitná nemocnica už počas týždňa prijala viaceré opatrenia aby pacientov počas horúčav chránila. Medzi ne patria:

- pravidelná kontrola tepelných pomerov na klinikách/oddeleniach/ambulanciách
- priebežná kontrola funkčnosti klimatizačných zariadení sústredená na epidemiologicky a hygienicky náročné prevádzky ako operačné sály, JIS, zákrokovne a pod.
- dostatočný pitný režim u pacientov a jeho individuálna kontrola zdravotníckymi pracovníkmi
- dostatočné množstvo pacientskej bielizne ako aj posteľnej bielizne
- dostatočné tienenie priestorov, kde je poskytovaná zdravotná starostlivosť a ich dostatočné odvetranie

Kde nie je klimatizácia je kreativita, pacienti jednoducho hľadajú spôsoby ako sa schladiť. Väčšinou využívajú pohyb vzduchu pri prievane, častejšie sa sprchujú, niektorí si prinesú vlastné izbové ventilátory.

O zavedení klimatizácie v nemocniciach slúžiacich pre pacientov z celého slovenska sa hovorí už roky a roky sa toho veľa nezmenilo. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská hovorí: "Zariadenie s chladiaciou jednotkou nie je súčasťou všetkých oddelení. V rámci rekonštrukcie jednotlivých kliník a oddelení sa plánuje aj so zabudovaním klimatizácie."

Nefunkčná klimatizácia skomplikovala aj príchod z Ríma do Bratislavy i niekoľkým Slovákom. Po tom, čo nasadli do lietadla, klimatizáciu náhle vypli a vystúpiť von nemohli. "Zavládla panika na palube,ľudia začali vracať , chlapcovi prišlo veľmi zle. Pocitová teplota bolo možno 45 stupňov, fakt ako v saune," opísal nám nepríjemný zážitok jeden z cestujúcich.

Von sa dostali až s odstupom hodiny a žiaľ iný náhradný let im ponúkli až o tri dni, viacerí sa preto vracajú dnes na vlastné náklady. Letecká spoločnosť nám zatiaľ na otázky neodpovedala.

V týchto tropických horúčavách sú v ohrození života aj zvieratá, napríklad v zoologickej záhrade. Ľadové medvede, zvyknuté na mráz, väčšinou len ráno vylezú, okúpu sa a potom sa celý deň schovávajú. Špeciálne vyrobený ľad na schladenie sa okamžite topí.

Tučniakom v ZOO nainštalovali hadice, ktoré rozprašujú studenú vodu. Tulene zase dostávajú špeciálnu rybaciu zmrzlinu. Úľavu v našom regióne v najbližších dňoch neočakávajme, teploty sa v prebehu týždňa na juhu Slovenska vyšplhajú až na 37 stupňov Celzia.

Tropické horúčavy ohrozujú najmä deti a starších ľudí, nedodržiavanie pitného režimu ale môže spôsobiť vážne problémy aj zdravým dospelým:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy