Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Matka sa nevzdala svojho potomka ani po dvoch dňoch
Zdielať na

Matka sa nevzdala svojho potomka ani po dvoch dňoch

Archívna reportáž

USA / Samica kosatky, ktorej mláďa uhynulo len necelú hodinu po pôrode, sa ho odmietla vzdať a vedci ju sledovali, ako svojho potomka bez známok života tlačí pred sebou dva celé dni. Morskí biológovia toto správanie kosatiek sledujú už dlhšie, existujú prípady, kedy mŕtve mláďa matka odmietla opustiť aj týždeň.

Bezvládne telo novorodenej kosatky sa ponáralo a matka ho znovu a znovu vytláčala na hladinu, tak ako to kosatky robia so živými mláďatami, aby im pomáhali nadýchnuť sa. Smutný príbeh opísali vedci z organizácie Center for Whale Research, ktorí sledujú spoločenstvo kosatiek žijúce na západ od hraníc USA a Kanady.

Podľa portálu BBC tím vedcov zbadal novorodené mláďa, ako pláva so svojou matkou, ktorú nazvali J35 a inými členmi skupiny. Približne o pol hodinu však už mláďa nevykazovalo známky života. Potom vedci sledovali jeho matku, ako neustále naberá mláďa na svoj nos a tlačí ho pred sebou smerom k ostrovu San Juan v severozápadnom Tichom oceáne neďaleko štátu Washington.

Kosatky bežne denne prekonajú okolo 120 kilometrov. Aj obyvatelia ostrova San juan opisovali, že pri západe slnka videli skupinu približne šiestich kosatiek zoskupených okolo mŕtveho mláďaťa. Jedna miestna žena to opisuje takto: "vytvorili kruh, ktorý na povrchu udržiavali takme dve hodiny. Vyzeralo to ako nejaký rituál či ceremónia. Slnko zapadlo a oni zostávali vo svetle mesiaca."

Miestna populácia kosatiek je evidovaná ako ohrozená Spojenými štátmi ale aj Kanadou. Tieto veľryby sú závislé na lokálnom druhu lososa ako hlavnej zložky svojej potravy - populácie lososa sú však na úpadku.

Výskum ukazuje, že za ostatných 20 rokov v tunajšej komunite kosatiek prežije približne len tretina narodených mláďat. Za ostatné tri roky neprežilo ani jedno mláďa.

Ľuďom sa niekedy podarí pomôcť veľrybám a zachrániť ich:

Súvisiace články