Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Drogová scéna sa na Slovensku mení. NAKA zverejnila, ktoré drogy sú momentálne najväčším problémom
Zdielať na

Drogová scéna sa na Slovensku mení. NAKA zverejnila, ktoré drogy sú momentálne najväčším problémom

BRATISLAVA / Medzi užívateľmi drog na Slovensku je stále na prvom mieste marihuana. Vyplýva to zo správy o drogovej scéne za minulý rok, ktorú vydala Národná kriminálna agentúra. Zo správy navyše vyplýva, že do kontaktu s drogami, ale aj s porušením zákona, prichádzajú čoraz mladšie deti.

Pravidelní, ale aj sezónni užívatelia drog si na slovenskom čiernom trhu dokážu pozháňať takmer všetko - marihuanu, pervitín, kokaín, heroín, ale objavujú sa aj nové, syntetické drogy. "Nelegálny obchod s drogami je v súčasnosti medzinárodne prepojený. Jeho profesionálna zároveň núti políciu pri jeho odhaľovaní a objasňovaní neustále sa prispôsobovať novým podmienkam," tvrdí Michal Slivka, hovorca Prezídia PZ SR.

​Aj napriek tomu sa polícii - či už národnej kriminálnej agentúre, alebo bežným radovým policajtom, darí odhaľovať pomerne veľa drogových trestných činov. "V minulom roku (2017) polícia riešila 638 prípadov súvisiacich s pervitínom, ktorého sme zaistili viac ako štyri kilogramy. Riešili sme tiež 1.153 prípadov súvisiacich s marihuanou, ktorej sme zaistili takmer 150 kilogramov. V rukách kriminalistických expertov skončilo aj 31 rastlín konope," hovorí Slivka.

Z policajných štatistík tak vyplýva, že na celom slovenskom území je najrozšírenejšou drogou marihuana, ktorú mnohí užívatelia považujú za neškodnú a nenávykovú. "Majú presvedčenie o tom, že tam nevzniká závislosť. Pripisujú tie svoje problémy niečomu inému. Keď už aj vidia, že je to spojené s marihuanou, tie ich duševné problémy, nevyhľadajú pomoc, pretože si myslia, že to je jednoducho len zlozvyk," vysvetľuje Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre závislosti.

Druhou najčastejšie konzumovanou drogou je metamfetamín, teda pervitín. I keď polícia odhalila pri raziách aj viacerých výrobcov drogy, zvyčajne ide o malé množstvá, ktoré vyrobili z voľne predajných liekov. "Aj napriek tomu, že na slovenskej drogovej scéne naďalej pretrváva výroba metamfetamínu, najčastejším spôsobom jeho zabezpečovania do regiónov SR je dovoz z ČR," tvrdí Slivka.

Kokaín, známy aj ako droga bohatých sa objavuje pre vysokú cenu vo vyššej spoločnosti. Odborník na závislosti si však myslí, že policajné štatistiky v užívaní kokaínu veľmi realitu neodrážajú. "Na celom Slovensku pokiaľ ide o vyššie zarábajúcich ľudí, stredné a vyššie ekonomické vrstvy, sa stále vo vyššej miere stretávame s užívaním kokaínu a to s chronickým. A má to následky. Typické je, že sú to ľudia, ktorí sa obávajú ísť do liečby, obávajú sa s tým priznať," opisuje Okruhlica.

V posledných rokoch je na ústupe jedna z najtvrdších drog, ktorá zničila život nejednému užívateľovi. Heroín sa u nás síce stále objavuje, nie vždy ale končí na našom trhu. "Na území Slovenska sa nie len že nevyrába, ale Slovenská republika nie je primárne ani jeho cieľovou destináciou," potvrdil Slivka.

Už v samotnej spoločnosti dlho kolujú informácie o tom, že drogový biznis nepatrí len slovenským nelegálnym obchodníkom. Drogovým biznisom sa živia aj cudzinci žijúci u nás. "Medzi ďalšie skupiny, ktoré na území SR vykonávajú aktivity za účelom páchania drogovej trestnej činnosti, patria jednak srbské skupiny, zaoberajúce sa nelegálnym obchodom z marihuanou a heroínom, a jednak turecké skupiny, zaoberajúce sa dovozom heroínu z Turecka," objasňuje Slivka.

Psychotropné látky s prímesami zatiaľ Slovensko neohrozujú, ale u susedov s nimi majú obrovské problémy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy