Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Humenné a jeho pamiatkové levy
Zdielať na

Humenné a jeho pamiatkové levy

Archívna reportáž

HUMENNÉ / Hovorí sa, že správna nemecká záhrada nemôže byť bez trpaslíka. V tých našich sú neraz podobizne korytnačiek či žiab. Sochy zvierat sú však v móde už od nepamäti. Unikátom sú jedinečné bronzové odliatky leva a levice, ktoré vítajú návštevníkov humenského kaštieľa. Spolu s ďalšími objektmi ich nedávno Pamiatkový úrad zapísal do zoznamu pamiatok. Ich hodnotu okomentoval súdny znalec.

Prvý objektom, ktorý stál na mieste dnešného kaštieľa, bol stredoveký vodný hrad a bolo to na prelome 13. a 14. storočia. Neskôr sa sídlo postupne menilo podľa toho, kto bol jeho majiteľom. Talianskej rodine Drugethovcov už pôvodný vodný hrad nestačil. V priebehu 150 rokov ho preto zmenili na reprezentačný kaštieľ.

"Vzniká sídlo, ktorým sa môžu pochváliť, môžu povedať, toto je sídelné mesto rodu Drugeth de Homona," vysvetľuje Ivana Strakošová, archeologička Vihorlatského múzea. Kaštieľ už síce v zozname pamiatok zapísaný je, no až pri poslednej revízii ústredného zoznamu sa oficiálne pamiatkami stali aj jeho mnohé súčasti. Napríklad studňa na nádvorí.

"Je to jedna z troch studien, ktoré boli kedysi na nádvorí, je to vďaka tomu, že prameň sa posúval, menil svoje miesto, aj tá studňa sa musela posunúť," hovorí Ivana Strakošová.

Do zoznamu pamiatok zapísali aj sochy alegórií v parku pred kaštieľom, fontány, no napríklad aj sochy leva a levice. V čase výroby to bol prvok, ktorý bol takpovediac in a v panskom parku nesmel chýbať.

"Majiteľmi kaštieľa sa stali Andrásyovci a tí upravovali nielen interiéry, ale aj exteriéry, umiestnili tu také kúsky, ktoré boli v tom čase módne," hovorí archeologička. 

Leva s levicou a tiež erb dali Andrássyovci vyrobiť vo Veľkom Bereznom na území dnešnej Ukrajiny. To bolo vtedy súčasťou užskej župy. Andrássyovci tam mali zlievareň. Okrem sôch tam vyrobili aj dva erby. Jeden rodu Andrássyovcov, druhý mesta Humenné.

"Štyri sochy levov a levíc patria k ojedinelým príkladom dochovaných zvieracích exteriérových sôch." dodáva Lenka Megyeši Ďurčeková, pamiatkarka z Krajského pamiatkového úradu Prešov.

Zisťovali sme, aká je hodnota unikátnych sôch. Súdny znalec Jaroslav Krajňák ocenil počas svojej 20 ročnej praxe tisícky diel. Tvrdí, že cena sa odvíja podľa počtu odliatkov pri zohľadnení bronzového materiálu, vytvorenia formy a samotného odlievania.

"Ak k tomu pripočítame hodnotu historického obdobia, potom by sa cena artefaktov pri humenskom kaštieli mohla pohybovať v rozpätí 120 až 180 tisíc eur," vysvetľuje Jaroslav Krajňák, súdny znalec z odboru starožitností a umeleckých diel.

Ide však o veľmi hrubý odhad. Ak by sme v archívoch našli údaje o autorovi, cena humenských levov by mohli byť oveľa prekvapivejšia.

"Podobné plastiky od svetových umelcov aj u nás sa aj tu ocenili na miliónové hodnoty," hovorí Jaroslav Krajňák.

Ochrana historických pamiatok na Slovensku vykazuje žiaľ aj v dnešnej dobe mnohé nedostatky:

Súvisiace články