Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dron nad sídlom Nočných vlkov. Majiteľ pozemku sa vyhrážal zbraňou
Zdielať na

Dron nad sídlom Nočných vlkov. Majiteľ pozemku sa vyhrážal zbraňou

BRATISLAVA / Rozruch okolo európskeho sídla ruského prokremeľského motorkárskeho klubu Noční Vlci na pozemku slovenského podnikateľa neutícha, naopak. Tím Rádia Slobodná Európa sa dostal do konfliktu s majiteľom pozemku. Tomu sa nepáčilo, že nakrúcali s pomocou lietajúceho dronu. A podľa záznamu sa im vyhrážal, že si pôjde vziať zbraň.

Keď si štáb Rádia Slobodná Európa vytváral zábery s pomocou dronu, podnikateľovi sa to nepáčilo. Jozef Hambálek privolal na miesto policajnú hliadku.

"Podarilo sa nám nájsť neznámu osobu, ktorá tento dron ovládala. Po mojom predstavení sa ako majiteľ ním monitorovaného pozemku začal dotyčný telefonovať v angličtine a mne odpovedal ruštinou, že nie je novinár. O malú chvíľu prišlo osobné vozidlo zahraničnej ŠPZ. Neznámy spolu s lietajúcim zariadením a vodičom osobného vozidla chceli utiecť, v čom sme sa im do príchodu polície snažili zabrániť. Následne prišla hliadka polície," napísal na sociálnu sieť Hambálek. 

"Polícia bola privolaná v stredu, 25. 7. 2018, na základe oznámenia majiteľa objektu v Dolnej Krupej v súvislosti s narušením súkromia vo vzdušnom priestore neznámym dronom,"  informuje vo svojom stanovisku trnavská polícia. 

Podnikateľ sa podľa zverejneného zvukového záznamu mužom aj vyhrážal. "Tu stoj! Tu stoj, lebo si pôjdem zobrať zbraň! Tu stoj," počuť zo znáznamu, ktorý zverejnil na Youtube Free Europe/Radio Liberty.

Takáto vyhrážka môže byť pre Jozefa Hambáleka problematická. Zákon o zbraniach a strelive totiž jasne hovorí o tom, čo je dôvodom na odňatie zbrojného preukazu a strelnej zbrane.

Druhým aspektom incidentu je nakrúcanie pomocou dronov. Aj Slovensko totiž za ostatné roky mimoriadne sprísnilo zákony týkajúce sa lietania a nakrúcania pomocou nich.

"Vyhotovenie akéhokoľvek videa alebo fotografie z „vtáčej“ perspektívy, či už na komerčné použitie alebo len pre svoju vlastnú potrebu a potešenie, je možné iba so súhlasom Ministerstva obrany, keďže takáto činnosť je v zmysle § 63 a § 64 zákona č. 215/2004 Z. z. o ochrane utajovaných skutočností a o zmene a doplnení niektorých zákonov, považovaná za letecké snímkovanie. Okrem povolenia od Ministerstva obrany budete potrebovať ešte povolenie Dopravného úradu, zaevidovanie vášho dronu na Dopravnom úrade, vypracovanie prevádzkovej príručky, ktorú musí schváliť Dopravný úrad a v neposlednom rade vykonanie skúšky spôsobilosti na Dopravnom úrade," komentuje advokádska koncipientka Natália Felvidékyová. 

Celý incident prešetruje polícia. "Ani jedna zo strán nechcela podať vo veci trestné oznámenie, polícia okamžite v danú chvíľu, začala vo veci konať a všetky osoby vypočula. Žiadna z osôb nebola zadržaná. V súčasnosti celú udalosť vyhodnocujeme a preverujeme možné protiprávne konania," píše sa v stanovisku trnavskej polície. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy