Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prokurátor obžaloval Mariana Kotlebu. Ide o šeky v hodnote 1488 eur
Zdielať na

Prokurátor obžaloval Mariana Kotlebu. Ide o šeky v hodnote 1488 eur

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Mariana Kotlebu, predsedu politickej strany Ľudová strana naše Slovensko. Obžalovali ho z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Obžaloba súvisí s odovzdávaním šeku v hodnote 1488 eur pre tri rodiny.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal  26. 7. 2018 obžalobu na Špecializovaný trestný súd na Mariána K. obvineného z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. 

"​V Banskej Bystrici v roku 2017 v priestoroch auly školy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov každý na sumu 1 488 eur, pričom číslo 14 88 je notoricky známe a používané v symbolike extrémistov a je spojením čísel 14, čím verejne použitím (neo)nacistickej, resp. extrémistickej symboliky čísiel prejavil sympatie k rasistickej a nacistickej ideológii, ktorá smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb a ktorá hlása rasovú, etnickú nenávisť," uvádza sa v stanovisku Úradu špeciálnej prokuratúry. Marian Kotleba sa k obžalobe zatiaľ nevyjadril, strana ĽSNS ale avizovala, že sa vyjadrí na tlačovej konferencii.

Finančná suma vzbudila záujem verejnosti i médií

Kotlebova strana tvrdila, že sa im na charitu podarilo vyzbierať presne toľko peňazí, ktoré po rozdelení pre tri rodiny vychádzajú na 1488 eur. "14/88 ja asi najznámejšia neonacistická šifra, keďže v sebe spája dve významné číselné kombinácie, 14 je 14 slov Davida Laina, ktorý bol odsúdený na doživotie a 88 znamená pozdrav Heil Hitler. Ak niekto spojí v sume tieto dve čísla, nemôže to byť náhoda," povedal analytik Globsec Security Forum, Daniel Milo.

Kotlebova strana zámer najprv poprela. "Vyšlo nám to práve na takú sumu. 3 rodinám sme sa počas galavečera dokopy vyzbierali na pomoc v hodnote 4464 eur. Nie je to vecou žiadnej symboliky ani nejakého numerologického okultizmu," znie odpoveď Milana Uhríka, podpredsedu strany ĽS NS.  Vzápätí však úmysel potvrdili. "Na druhej strane, keby sme to číslo zaokrúhlili, tak by si našu dlhodobú a systematickú pomoc chudobným médiá ani nevšimli," uviedol Uhrík.

Nebolo to len raz

Banskobystrický župa, ktorej šéfom bol Marian Kotleba dotovala hokejový klub vo Veľkom Krtíši. Miestnemu klubu daroval Kotleba sumu 1 488 eur. Manažér mužstva sa nad touto sumou nepozastavil, aj keď Kotlebu pre rozdávanie takýchto súm stíhajú policajti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy