Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prichádza najdlhšie zatmenie Mesiaca v tomto storočí. Už dnes!
Zdielať na

Prichádza najdlhšie zatmenie Mesiaca v tomto storočí. Už dnes!

Archívne video

BRATISLAVA / Večerná obloha v piatok 27. júla ponúkne pozorovateľom úplné zatmenie Mesiaca. Trvať bude takmer dve hodiny a pôjde o najdlhšie zatmenie v tomto storočí. Dlhšie nastane za 105 rokov. Mars sa priblíži k Zemi a zároveň bude proti Slnku, takže bude vidieť celú noc.

Mesiac bude v piatok v splne, ponorením do zemského tieňa získa zvláštne tehlovo oranžové až červené zafarbenie, popisuje pre iDnes.cz udalosť Astronomický ústav Akadémie vied Českej republiky. "Za priaznivého počasia tak ľudia z Oceánie, Ázie, Afriky a Európy zbadajú vôbec najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí, dlhšie nastane až 9. júna 2123," uviedli astronómovia.

"Prípad nadchádzajúceho zatmenie Mesiaca je veľmi vzácny. Pri tomto, stredovom 'zatmení bude Mesiac ponorený celý v zemskom tieni 1 hodinu 43 minút. Posledné také, stredové 'zatmenie sme mohli vidieť v júni 2011, ďalšie sa odohrá až v júni 2029. Dlhšie mesačný zatmenie sa v tomto storočí neodohrá," uviedla v tlačovej správe Česká astronomická spoločnosť.

O tri minúty dlhšie bude až úplné zatmenie 9. júna 2123. Pred siedmimi rokmi bolo úplné zatmenie naopak o tri minúty kratšie ako tento a o 11 rokov bude kratšie o minútu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy