Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ženu trápilo tŕpnutie nôh. Lekári našli desivý pôvod jej problémov
Zdielať na

Ženu trápilo tŕpnutie nôh. Lekári našli desivý pôvod jej problémov

Archívna reportáž

DIJON / 35-ročná žena prišla na pohotovosť vo francúzskom meste Dijon a sťažovala sa na problémy pri jazde na koni. Prejavy sa vraj zhoršovali už tri mesiace - cítila sa stále slabšia, podlamovali sa jej nohy a cítila v nich tŕpnutie pripomínajúce slabé elektrošoky. Lekári urobili sériu testov a nakoniec zistili príčinu zdravotných ťažkostí.

Keď lekári v nemocnici v Dijone urobili zábery MRI chrbtice pacientky, našli na deviatom stavci abnormálny útvar. Pri ďalších testoch sa potvrdilo, že v obale sa nachádza pásomnica psa, Echinococcus granulosus, ktorá spôsobila problémy. Svoj nález spolu s fotografiou zverejnili aj v lekárskej publikácii New England Journal of Medicine. Podľa portálu CNN keď prvýkrát uvideli snímky MRI, "ak máme byť úprimní, nedokázali sme si predstaviť, že by to mohla byť pásomnica," povedal Lionel Piroth, jeden z lekárov.

Záber zverejnil v odbornom časopise preto, aby vzdelával lekárov o možnosti takéhoto ochorenia, ktoré je zriedkavé nielen vo Francúzsku, ale aj tým, v ktorej časti tela sa objavilo. Tento druh pásomnice sa prenáša na človeka zo psov, tie sa zase nakazia od oviec či kráv. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je infekcia touto pásomnicou zanedbaná tropická choroba, na ktorú trpí viac ako milión ľudí na svete.

Nie je to však výhradne tropická choroba. Podľa profesorky Dominique Vuitton sa s podobnými prípadmi stretávajú lekári takmer v každej krajine sveta. V rozvinutých krajinách je ochorenie zriedkavé, no napríklad v Argentíne, Peru či Číne je podľa odhadov WHO nakazených zhruba 10 percent populácie. V Južnej Amerike trpí infekciou Echinococcus 20 až 95 percent jatočného dobytka.  

Táto infekcia sa na ľudí prenáša najčastejšie cez výkaly nainfikovaných psov. V prípade tejto ženy nie je jasné, kde sa nakazila. Údajne nebola v kontakte so psami a nenavštívila ani krajiny s vysokým výskytom parazita. "Nevieme, ako sa nakazila," vraví Lionel Piroth. Je ale možné, že zjedla nejakú potravinu, napríklad zeleninu, kontaminovanú infikovaným psom. Vajíčka pásomnice sa po prehltnutí vyliahnu a migrujú v krvnom riečišti do rôznych orgánov, počnúc pečeňou. Môžu skončiť v pľúcach, mozgu, kostiach či pri stavcoch.

Väčšina ľudí pri infekcii nemá príznaky. Parazit sa v pečeni môže vyvíjať roky. V prípade 35-ročnej ženy však cysta okolo rastúcej pásomnice začala tlačiť na jej miechu a to jej spôsobilo ťažkosti.

Lekári cysta s pásomnicou chirurgicky odstránili a pacientke predpísali antiparazitikum albendazol. O deväť mesiacov neskôr žena už nemá žiadne prejavy choroby. Aj keď albendazol nie je 100 percentne účinný ani v kombinácii s chirurgickým zákrokom, je to momentálne jediný liek pre pacientov s podobnými problémami. Pritom až 20 percent z nich zažíva počas liečby vedľajšie príznaky vrátane otravy pečene. "Albendazol používame už 40 rokov a stále nemáme nič nové a naozaj efektívne proti tejto chorobe. To je vážny problém," povedala profesorka imunológie Vuitton. WHO odporúča preventívne programy regulácie jatočných zvierat a odčervovania psov a oviec, ktoré sú konečnými hostiteľskými zvieratami pre parazita.

Najlepších štvornohých kamarátov človeka ohrozujú viaceré parazity, nie všetky sa prenášajú aj na ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy