Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Je tu leto, zlietajú sa aj zlodeji
Zdielať na

Je tu leto, zlietajú sa aj zlodeji

Archívna reportáž

SLOVENSKÝ RAJ / Turistická sezóna je v plnom prúde. Aj v Slovenskom raji sa to hemží turistami. To vyhovuje najmä zlodejom. Tamojší policajti sa preto nenudia.

Ešte pred štartom sezóny spustili spišskonovoveskí obvodní policajti akciu. Na chaty dávali výstražné letáky, upozorňujúce na zlodejov. Tie obsahovali aj rady, ako sa nestať ich obeťami. Aj napriek tomu sa vykrádači chát činia. Aj Michal a jeho kamaráti mali počas pobytu na chate nepríjemný zážitok: "Kamarátka potrebovala odísť domov a hľadala telefón. A zistila že tu telefón nie je. A popri tom, ako hľadala telefón, zistila že aj z peňaženky jej zmizli nejaké veci. A zistil som, že aj mne aj mojej priateľke chýba peňaženka. Následne sme ju našli hneď vedľa chaty ležať. po tom ako prišli policajti skontrolovať, zistili sme že v nej chýba hotovosť." Peniaze a drobná elektronika či šperky. To je to, na čo sa zlodeji v raji špecializujú najčastejšie. "Za prvý polrok v rekreačnej oblasti Slovenský raj evidujeme deväť vlámaní do chát," potvrdzuje Jaroslav Dulík, riaditeľ okresného riaditeľstva policajného zboru v Spišskej Novej Vsi.

Zlodeji v Slovenskom raji nepohrdnú ani autami. Za prvých 6 mesiacov tohto roku sa v Spišskej Novej Vsi a okolí stratilo 17 áut. Policajti pri objasňovaní používajú aj kamerové záznamy. Jeden z hoteliérov prosby polície ignoruje, na čo doplácajú hostia. "Pravidlo, že auto nie je výklad platí aj tu. pretože minulého týždňa v skorých ranných hodinách bolo rozbité okno a z priestoru sedadiel boli ukradnuté dva tablety," dodáva Jaroslav Dulík.

Autocamping na Podlesku mal pár rokov do zadu prívlastok nebezpečného miesta pre turistov. medzitým obec urobila opatrenia, ktoré to zmenili. "Istého času to bolo tak, že bolo aj 56 krádeží počas dvoch letných mesiacov," hovorí Jana Skokanová, starostka obce Hrabušice. To znamená, že zlodeji chatky, stany, karavany a autá vykrádali takmer každý deň. Nepomohlo ani policajné hliadkovanie. Bezpečnosť sa tu zvýšila po oplotení areálu, zavedenia kamier, turniketov a nočného strážnika. Jana SKokanová dodáva: "Musím povedať, že niekedy je to aj o nezodpovednosti vodičov. Zistíme, že odídu ľudia na turistiku a nechajú otvorené okná na autách alebo nezamknuté autá." Policajti taktiež upozorňujú vodičov aby neparkovali svoje autá mimo vyhradených parkovísk. pretože takto odstavené auto na odľahlom mieste je ľahkou korisťou pre zlodejov.

S vykrádaním áut majú žiaľ v Slovenskom raji bohaté skúsenosti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy