Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
O Trumpov balón je bitka. Chcú ho múzeá a aj aktivisti po celom svete
Zdielať na

O Trumpov balón je bitka. Chcú ho múzeá a aj aktivisti po celom svete

LONDÝN / Karikatúru amerického prezidenta Donalda Trumpa v podobe balóna znázorňujúceho šéfa Bieleho domu ako dieťa v plienkach, chcú do svojich zbierok alebo aspoň zapožičať britské múzea.

Záujem o takmer šesťmetrovú nafukovaciu figurínu ale prejavili aj aktivisti z celého sveta. Píše o tom americký denník The New York Times. Balón sa stal symbolom protestov proti Trumpovi počas jeho nedávnej návštevy Spojeného kráľovstva.

Nafukovačku s názvom Trump Baby by podľa NYT rado vystavilo napríklad Britské múzeum, ktoré v septembri organizuje výstavu o dejinách opozície a protestov. O balón sa zaujíma tiež Múzeum Londýna, ktorý balónu ponúka stály domov, podobne ako Bishopsgate Institute, ktorý vlastní archív zameraný na dejiny demonštrácií.

Iné múzea, ako napríklad londýnske Múzeum dizajnu, síce možnosť vystavenia balónu podľa NYT zvažovalo, ale potom uznalo, že pre tak veľký exponát nemajú dosť miesta.

Karikatúra je dielom jednej skupiny Londýnčanov. Jej zástupca Kevin Smith NYT povedal, že je žiadosťami o balón zavalený. "Stal sa svojím spôsobom symbolom, ktorý by mohol definovať časť Trumpovho prezidentovania," uviedol Smith.

Skupina začala na internete kampaň, prostredníctvom ktorej chce vybrať od darcov peniaze na turné balónu po svete. O konečnom osude figuríny ale podľa Smitha skupina ešte len bude premýšľať. Zváži ponuky múzeí, ale aj to, či jej použitie umožní prostredníctvom licencií aktivistom z celého sveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy