Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Káva dokáže nakopnúť nás a už aj elektroniku. Študentka vymyslela nový spôsob dobíjania
Zdielať na

Káva dokáže nakopnúť nás a už aj elektroniku. Študentka vymyslela nový spôsob dobíjania

TAOYUAN / Milióny ľudí pijú kávu, aby im dodala energiu. No a onedlho ňou možno aj nakopneme naše mobilné telefóny alebo dokonca elektromobily. Vedci totiž zistili, že kávová usadenina sa dá použiť v batériách namiesto grafitu.

O tom, že z kávy bude v budúcnosti obrazne povedané nabíjačka elektroniky, presvedčila verejnosť jedna taiwanská študentka. Vyrobila malú batériu, do ktorej namiesto grafitu použila odpad z kávy v školskej kaviarni. A ako to funguje? Grafit aj kávová usadenina obsahujú uhlík a práve ten sa využíva pri nabíjaní batérií. Študentka to využila, pridala ďalšie potrebné látky a podarilo sa jej vytvoriť fungujúcu jednotku.

"Ak by sa túto metódu podarilo vylepšiť, boli by batérie omnoho úspornejšie. Získavanie prírodného aj umelého grafitu je totiž dosť nákladné. Odpadu z kávy máme pri tom dosť," hovorí profesor Liu Wei - Jen. Aj samotná autorka nápadu priznáva menšie nedostatky.

"Takáto batéria sa dá dobíjať iba 100 krát. Tie čo sú na trhu až 500 krát. Na druhej strane, na výrobu batérií pomocou kávy sa spotrebuje oveľa menej tepla, čo šetrí životné prostredie," tvrdí študentka Tsai Hsing - Yu. O nápad už prejavilo záujem niekoľko firiem, ktoré chcú túto metódu zdokonaliť.

​Toto ale s batériami rozhodne skúšať netreba:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy