Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muchotrávka zelená otrávila Slovenku. Tieto príznaky rozhodne nepodceňujte
Zdielať na

Muchotrávka zelená otrávila Slovenku. Tieto príznaky rozhodne nepodceňujte

BANSKÁ BYSTRICA / V banskobystrickej nemocnici zomrela 45-ročná žena, ktorá zjedla muchotrávku zelenú. O prípade informala RTVS. Nám sa podarilo zistiť, že huby našla pri chate v Limbachu, kde trávila čas s rodinou. Pani Elena, ktorá roky žila vo Veľkej Británii, trávila prázdniny na Slovensku s manželom a malou dcérou. Žalúdočné problémy spočiatku pripisovala bežnej otrave jedlom, krátko pred prvými príznakmi totiž mala rodina ázijskú večeru.

Rodina z Veľkej Británie na západnom Slovensku dovolenkovala. 45-ročná pani Elena pôvodom zo Slovenska trávila voľné dni podľa informácií TV JOJ na chate v Limbachu kde muchotrávku zelenú aj našla. Zrejme si ju pomýlila s plávkou zelenou a pripravila z nej praženicu. Do bratislavskej nemocnice ju priviedli žalúdočné ťažkosti, ktoré však v prvom momente pripisovala konzumácii ázijského jedla. " Nebudeme sa vyjadrovať k prípadu, rodina si neželá medializáciu," tvrdí Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Na to, že išlo o otravu jedovatou hubou prišli lekári v nemocnici a pacientku previezli vo vážnom stave na špecializované pracovisko v banskobystrickej nemocnici kde sa liečbou otravy hubami zaoberajú. Pomôcť jej už žiaľ nedokázali ani banskobystrickí odborníci. Je prvou obeťou otravy muchotrávkou v tomto roku. Hubár Boris Falťan tvrdí, že muchotrávka zelená: "Je najjedovatejšia v celej Európe, keď sa zje už nie je cesty späť." Ako ju rozpoznať? "Má vždy biele lupene, biely prsteň a kalich smrti, takzvanú pošvu," tvrdí toxikologička Silvia Plačková, vedúca Národného toxikologického centra UNB.

​Prvotné bolesti brucha si ľudia môžu podľa odborníčky zameniť za črevnú virózu, no po konzumácii húb by mali ľudia spozornieť hneď ako sa objavia prvé ťažkosti a okamžite vyhľadať pomoc. "Keď nastúpia bolesti brucha a hnačky treba myslieť na huby," dodáva Plačková. Toxíny totiž okamžite napádajú pečeň a obličky.  "Po akútnej fáze príde zlepšenie, ale potom príde tretia fáza a to je už pečeň napadnutá," vysvetľuje toxikologička.

TASR/Pavol Remiaš/ilustračné

Skúsený hubár preto radí, huby, ktoré nepoznáte radšej nechajte v lese.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy