Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vedci vytvárajú nové deodoranty
Zdielať na

Vedci vytvárajú nové deodoranty

Zdroj: Profimedia.sk

BRATISLAVA / Odborníci na boj s pachom už majú na dosah novú generáciu deodorantov. Kľúčové je pochopiť proces, v ktorom baktérie žijúce na pokožke premieňajú pot, ktorý sám o sebe nepáchne. Sily spojili vedecké tímy dvoch univerzít.

Podľa vedcov je kľúčové pochopiť spôsob, akým baktérie na pokožke vytvárajú zápach z potu v podpazuší, ktorý je v podstate bez zápachu. Dva vedecké tímy, na univerzitách v Yorku a Oxforde vravia, že už odhalili prvý krok v tomto molekulárnom procese. Podľa portálu BBC to môže byť základom novej generácie deodorantov, ktoré by mohli zabrániť tomuto nepríjemnému javu. 

Pot na pokožke vytvárajú dva druhy žliaz. Jedny produkujú len slanú vodu, druhé, ktoré sa nachádzajú najmä v podpazuší a v okolí ohanbia vytvárajú pot, ktorý obsahuje aj zložité molekuly, vrátane bielkovín. Tie nepáchnu, keď ich ale začnú rozkladať baktérie, vznikajú nové látky a tie vytvárajú telesný pach - často pripomínajúce zrelý syr, kvas či cibuľu.

Ľudia proti tomuto nepríjemnému javu bojujú dvoma metódami: deodorantami a antiperspirantami. Deodoranty obsahujú vonnú látku, nejaký parfém, na prekrytie zápachu a zvyčajne etanol či iný baktericíd na zabitie baktérií. Antiperspiranty zvyčajne obsahujú hliníkové soli, ktoré znižujú obsah vytvoreného potu tým, že dočasne upchajú póry na koži, ktoré vedú k potným žľazám.

Spoluautor nového výskumu z Univerzity v Yorku Gavin Thomas hovorí: "Moderné deodoranty účinkujú trochu ako nukleárna bomba v našom podpazuší, zablokujú alebo zabijú väčšinu prítomných baktérií, aby tak zabránili vytvoreniu telesného zápachu." Ten ale vytvára len malá časť baktérií, ktoré žijú na našej pokožke. Napríklad baktéria Staphylococus hominis používa špeciálny transportný proteín, vďaka ktorému rozpoznáva a prijíma čiastočky z potu, ktoré samé o sebe nepáchnu.   

Vedci na základe nových poznatkov plánujú vytvoriť cielené zbrane proti telesnému zápachu - nový druh spreju či guľôčkového deodorantu s obsahom látky, ktorá by zablokovala fungovanie transportnej bielkoviny.

Potenie je problémom najmä v lete a to nielen v dopravných prostriedkoch:

Súvisiace články