Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záchrana thajských futbalistov pokračuje. Potápači sa ponorili po ďalších
Zdielať na

Záchrana thajských futbalistov pokračuje. Potápači sa ponorili po ďalších

BANGKOK / Záchranári v pondelok vytiahli zo zatopeného jaskynného komplexu na severe Thajska celkom štyroch chlapcov, ktorí sú teraz v nemocnici rovnako ako ich štyria kamaráti, ktorí boli zachránení už v nedeľu. Potvrdil to šéf krízovej skupiny Narongsak Osottanakón, ktorého citovali tlačové agentúry.

Podľa jeho slov nie je jasné, či zvyšných štyroch chlapcov a ich futbalového trénera bude možné dostať von v rámci jednej alebo viacerých akcií. Dodal však, že ich zdravotný stav je "stále dobrý" a záchranári obnovia operáciu s cieľom vyslobodiť zvyšnú päticu zhruba o 20 hodín.

Všetkých osem chlapcov navštívil premiér Prajutch Čan-Oča. Futbalisti vo veku 11 až 16 rokov a ich 25-ročný tréner uviazli v zaplavenom jaskynnom komplexe pred viac ako dvoma týždňami. Skupina mladých športovcov sa ukryla viac ako štyri kilometre od ústia jaskyne.

Niektoré úseky trasy boli po odčerpaní vody schodné pešo, najmenej kilometrový úsek musela ale prvá štvorica chlapcov s potápačmi v nedeľu prekonať pod hladinou. Po ich vyslobodení bola záchranná akcia prerušená. Bolo totiž nutné doplniť fľaše s dýchacou zmesou, ktoré sú rozmiestnené pozdĺž cesty von z jaskyne.

Druhú skupinu chlapcov dnes z jaskyne dostávali rovnakí potápači, ktorí sa podieľali na prvej záchrannej operácii. Dôvodom je okrem iného to, že poznajú podmienky v jaskyni a vedia, ako postupovať. Každého z chlapcov sprevádzajú na ceste von dvaja potápači. Hlavný záchranný tím tvoria 13 zahraniční potápači a päť členov elitnej jednotky thajského námorníctva.

Boj s časom

Záchranári pri snahe dostať chlapca von bojujú s časom. V provincii Čchíengráj, na ktorej území sa jaskynný komplex nachádza, v noci na pondelok silno pršalo a lejaky majú pokračovať aj v najbližších dňoch. Množstvo vody v jaskyni tak bude pravdepodobne zase stúpať. Doterajšie lejaky ale hladinu vody v jaskyni zatiaľ nezdvihol, oznámili podľa agentúry AP thajskej úrady. Podľa thajských úradov môže dokončenie záchrannej operácie trvať tri až štyri dni.

Chlapcov, ktorí v júni ustupovali stále hlbšie do jaskynného komplexu pred stúpajúcou vodou, záchranári objavili 2. júla. Od tej doby im prinášali zásoby a pripravovali evakuáciu. Pretože niektorí z chlapcov nevedia plávať a vzhľadom na ťažkosti terénu, v ktorom v piatok zahynul jeden z potápačov, sa uvažovalo aj o tom, že sa počká až do konca monzúnového obdobia, teda do jesene, aby chlapci mohli z jaskyne vyjsť pešo. Pretože ale v jaskyni začal ubúdať vzduch a hrozilo, že sa hladina vody opäť zdvihne, bolo rozhodnuté s evakuáciou neotáľať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy