Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zomrela Britka, ktorá prišla do styku s novičokom
Zdielať na

Zomrela Britka, ktorá prišla do styku s novičokom

LONDÝN / Britka, ktorá bola spolu so svojím partnerom vystavená nervovo paralytickej látke novičok v juhozápadnom Anglicku, zomrela. Oznámila to metropolitná polícia. Prípad teraz vyšetruje ako vraždu. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, ako sa zasiahnutý pár dostal do styku s látkou, ktorá bola použitá pri útoku na ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru pred štyrmi mesiacmi, píše agentúra Reuters.

Štyridsaťštyriročná Dawn Sturgess zomrela v nemocnici v nedeľu večer, o rok starší Charlie Rowley, ktorý s látkou tiež prišiel do styku, zostáva v kritickom stave.

Britská premiérka Theresa May povedala, že je "zhrozená a šokovaná" úmrtím, ktoré nasleduje po otrave Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie.

Vyšetrovanie prípadu vedie protiteroristická polícia a zúčastňuje sa ho 100 policajtov. Teraz sa snažia zistiť, ako sa mohla dvojica dostať do styku s nervovo paralytickou látkou. Testy potvrdili, že sa jej obaja dotkli rukami.

"Je to šokujúca a tragická správa. Dawn po sebe zanechala rodinu, vrátane troch detí, a naše myšlienky a modlitby sú v tejto mimoriadne ťažkej dobe s nimi," povedal šéf britskej protiteroristickej polície Neil Basu.

Vyšetrovatelia predpokladajú, že muž a žena prišli minulý týždeň v Amesbury do kontaktu s nervovou látkou nešťastnou náhodou. Britské médiá v piatok uviedli, že ide o užívateľov drog.

Dvojica z Amesbury údajne mohla nájsť fľaštičku alebo injekčnú striekačku so zvyškami jedu, ktorý bol použitý v Salisbury pred štyrmi mesiacmi pri útoku na 67-ročného Skripaľa a jeho 33-ročnou dcéru. Obaja len tesne unikli smrti a teraz prebývajú na utajovanom mieste. Aj oni boli v starostlivosti lekárov v Salisburskej okresnej nemocnici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy