Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemajú deti, aby zachránili svet. Fanúšikov antinatalizmu je stále viac
Zdielať na

Nemajú deti, aby zachránili svet. Fanúšikov antinatalizmu je stále viac

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Hoci mnohé krajiny nabádajú svojich obyvateľov k tomu, aby mali viac detí. Pôrodnosť vo všeobecnosti v západných krajinách klesá. V mnohých prípadoch je to prirodzený výber. Napríklad ako u antinatalistov, ktorí tvrdia, že je to nevyhnutné.

Antinatalisti zastávajú názor, že zlý stav životného prostredia spôsobuje samotné ľudstvo a jeho premnoženie na planéte. Problém je podľa nich v tom, že spoločnosť oslavuje plodenie detí bez ohľadu na následky, ktoré to môže priniesť. Zároveň vlády štátov vidia v nových prírastkoch viac peňazí z daní. 

Mnohé z organizácií antinatalistov nie sú úplne za zastavenie pôrodnosti, ale uprednostňujú spomalenie populačného rastu, ktorý prispieva k ničeniu životného prostredia, vyčerpávaniu prírodných zdrojov, chudobe a sociálnym nerovnostiam. 

Väčšina zo zástancov sa nesnaží o násilné presadenie svojo názoru, ale očakávajú, že sa o téme bude viac diskutovať, než to bolo v minulosti. Podľa idnes.cz zastávajú názor, že by páry okrem plodenia vlastných detí mali myslieť aj na adopciu sirôt

Švédska štúdia zistila, že rodiny, ktoré majú o jedno dieťa menej, vyprodukujú za rok o 58,6 tony menej uhlíkových emisií. Na druhom mieste v tejto problematike je vlastníctvo áut, ktoré vyprodukujú 2,4 tony emisií.

Myšlienka zníženia populácie sa postupne dostáva do povedomia ľudí. Organizácia Population Matters, ktorá združuje antinatalistov v poslednej dobe zaznamenala rýchly nárast svojich priaznivcov. Podľa jej riaditeľa Robina Maynarda sleduje na sociálnych sieťach o 60 percent viac ľudí ako v roku 2016. 

Zem je schopná uživiť len dve miliardy ľudí

Najkonzervatívnejší odhad z roku 1999 na základe výskumu Cornellovej univerzity tvrdí, že Zem je schopná uživiť 2 miliardy obyvateľov. Samozrejme toto číslo sa odvíja od predpokladov, že všetci obyvatelia by žili v relatívnom blahobyte, s prístupom k elektrine a čistej vode. 

Obmedzenie počtu detí, ktoré sa v budúcnosti narodia, by malo pomôcť práve im samotným. Dôsledky súčasnej situácie, ako sú klimatické zmeny a zvýšenie morskej hladiny totiž výrazne ovplyvní až nasledujúce generácie. 

Spoločnosť antinatalistov odsudzuje za ich "proti-rodičovské" správanie, ale oni oponujú, že zamerať by sa ľudia mali najmä na tých potomkov, ktorí už na planéte sú a starať sa o nich, hoci nie sú biologickými potomkami. 

Slovenská populácia starne. Pozrite si reportáž o tom, ako to ovplyvňuje spoločnosť.

Súvisiace články