Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hnačky, nevoľnosti a dokonca smrť. Riešenie je jednoduché, ale nie pre každého
Zdielať na

Hnačky, nevoľnosti a dokonca smrť. Riešenie je jednoduché, ale nie pre každého

LONDÝN / Úplne obyčajné umývanie rúk môže zabrániť množstvu chorôb, ktoré sa v chudobných oblastiach častokrát končia smrťou. Na problém sa zamerali vedci a humanitárni pracovníci z Británie. Zdá sa, že našli riešenie.

Zvýšiť hygienu v utečeneckých táboroch a ďalších krízových oblastiach a zabrániť tak množstvu prenášaných chorôb má pomôcť špeciálne zariadenie. Na prvý pohľad jednoduchá nádoba v sebe skrýva množstvo vymožeností. Je ľahká, takže sa dá hocikam preniesť. Pevná trojnožka umožňuje, že dokáže stáť aj v miestach zničených záplavami.

"Vieme, že keď si ľudia neumývajú ruky, trpia hnačkami a podobnými ťažkosťami. Umývanie rúk môže toto riziko zmierniť až o 50%," uviedla zdravotná poradkyňa Foyeke Tolani.

Ďalšou výhodou vynálezu je aj kohútik, ktorý sa stláča zospodu, čím eliminuje prenášanie baktérii z rúk do rúk. Tečie z neho množstvo vody postačujúce na umytie, no zároveň zabraňuje plytvaniu. "Je to veľmi efektívne, každé stlačenie pustí 100 mililitrov vody. Pri 30 litrovej nádobe sa dá takto zaistiť až 300 umytí. To je dosť na celý týždeň pre jednu rodinu. V táboroch, kde vodu používa veľké množstvo ľudí, stačí sud plniť raz denne," vysvetlil vynálezca Matthew White. 

Súčasťou umývacieho zariadenia menom Tippy tap sú aj trubky, ktoré vodu odvádzajú. Vďaka tomu sa pri zariadení netvoria kaluže, ktoré bývajú rajom pre malarické komáre.

Súvisiace články