Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ružinovská nemocnica čelí kríze. Hygiena a lekári nie sú jediným problémom
Zdielať na

Ružinovská nemocnica čelí kríze. Hygiena a lekári nie sú jediným problémom

BRATISLAVA / Univerzitná nemocnica v Ružinove má vážne problémy. Pacienti s poraneniami chrbtice, ktorí potrebujú bezodkladný zákrok, si naň možno budú musieť paradoxne počkať. Vedenie nemocnice tvrdí, že situáciu so zlými podmienkami a priestormi ide okamžite riešiť.

V Ružinovskej nemocnici lekári ortopedickej kliniky hrozia vypovedaním takzvaných príslužieb. To znamená asi toľko, že v súčastnosti sú na telefóne 24 hodín sedem dní v týždni a akýkoľvek akútny vážny stav chrbtice okamžite zoperujú. Po vypovedaní spomínaných príslužieb si ale pacient s najväčšou pravdepodobnosťou bude musieť počkať. "Znamená to ohrozenie nepretržitej zdravotnej starostlivosti," vyjadrila sa hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

Aby k takémuto katastrofickému scenáru nedošlo, vedenie nemocnice začalo s lekármi intenzívne rokovať v piatok a pokračovalo sa aj pondelok popoludní. Podľa lekárov je momentálny stav absolútne nevyhovujúci a nehovoria len o 30 stupňových teplotách na operačných sálach. "Spinálni pacienti ležia na oddelení spolu s ortopedickými pacientami s infekčnými komplikáciami. Rapídne nám stúpol počet komplikácií vďaka týmto zlým hygienicko-epidemiologickým opatreniam, na čo opakovane poukazujeme," uviedla Spondylochirurgická skupina lekárov I. ortopedicko-traumatologickej kliniky.

Podľa hovorkyne Kliskej  sa práve tento týždeň bude toto oddelenie prerába. "Prebiehajú tu rekonštrukčné práce, ktorých cieľom je tieto priestory zmodernizovať," vysvetlila.

Riešením mohlo byť prázdne 7. poschodie

Kým viaceré nemocnice na Slovensku bojujú s nedostatkom miesta, Ružinovská nemocnica má na 7. poschodí celé jedno oddelenie úplne prázdne.  K vyhrotenej situácii preto možno ani nemuselo dôjsť, ak by nemocnica presunula pacientov s úrazmi chrbtice ako je napríklad zlomenina krčnej chrbtice, zaseknutie platničky či onkologické ochorenia chrbtice z problematického dvanásteho na zrekonštruované 7. poschodie, kde kedysi aj ortopedicko-traumatologická klinika fungovala. "Je nevyhnutné, opäť otvoriť toto spinálne oddelenie na 7 poschodí. Toto oddelenie bolo zrekonštruované na tento účel, kde boli vytvorené bezbariérové prístupy a vytvorená pooperačná izba na dosledovanie pacientov po operácii," zhodnotila situáciu skupina lekárov.

"Toto oddelenie bolo zatvorené pred dva a pol rokmi aj na podnet vedenia kliniky ortopédie pre nedostatok pacientov a personálu," poznamenala hovorkyňa. Ďalším faktom je, že lekári tvrdia, že za rok vykonajú 250 spinálnych výkonov. Nemocnica hovorí o počte 150. To ale nemení nič na veci, že spondylochirurgovia viac ako 2 a pol roka operujú chrbtice v nevyhovujúcich priestoroch, a to aj napriek tomu, že o 5 poschodí nižšie majú vynovené priestory.

Ministerka Kalavská situáciu rieši

"Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa v pondelok stretla s generálnym riaditeľom Univerzitnej nemocnice Bratislava a požiadala vedenie nemocnice o koncepčné riešenie tejto problematiky tak, aby bola zdravotná starostlivosť zabezpečená v plnom rozsahu," informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ministerka zdravotníctva tak očakáva návrh riešenia situácie do konca tohto týždňa.

Pozrite si archívnu reportáž o chýbajúcich lekároch v okresoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy