Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po reportáži TV JOJ prisľúbil minister spravodlivosti Gál riešenie kritického stavu na súde
Zdielať na

Po reportáži TV JOJ prisľúbil minister spravodlivosti Gál riešenie kritického stavu na súde

BRATISLAVA / Reportáž TV JOJ o alarmujúcej situácii s uskladnením spisov na Okresnom súde Bratislava I zaujala aj ministra spravodlivosti. Gábor Gál ju už v nedeľu zdieľal na sociálnej sieti a v pondelok sa na miesto zavalené spismi, ktoré už nie je kam ukladať, vybral osobne.

Na Okresnom súde Bratislava I sa minister spravodlivosti presvedčil na vlastné oči, že situácia so uskladnením spisov je právom nazývaná havarijná. Sám neveril vlastným očiam. Spisy na chodbe v skriniach i na nich, rovnako aj v kanceláriách, kde sú nechané len chodníčky, aby sa ľudia dostali k stoličke, pričom poniektorí majú spisy aj pod nohami.

"Hasím problémy, ktoré ma rezort. Jedným z nich je určite aj nevyhovujúce priestory pre Okresný súd Bratislava I, zvlášť pre obchodný register a obchodné oddelenie," vraví minister Gábor Gál. Navyše tento problém netrvá týždeň. "Tak s týmto problémom sa intenzívne boríme tak 4 až 5 rokov," priznáva predsedníčka okresného súdu, Anna Kašajová. 

Keďže sa niektoré archivujú 5 až 75 rokov je jasné, že tak skoro z nich neubudne. Dnešná nečakaná návšteva na Okresnom súde Bratislava nebola len o tom, na vlastné oči vidieť situáciu, ale aj o tom nájsť riešenie. A jedno sa už aj črtá. "Ako krízové riešenie sa uvažuje o prenájme budovy na obchodný register a obchodný úsek," uviedla Kašajová. 

Pozrite si reportáž, na základe ktorej sa minister rozhodol navštíviť súd osobne:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy