Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zamestnanci sa doslova topia v dokumentoch. Minister pracuje na novej súdnej mape
Zdielať na

Zamestnanci sa doslova topia v dokumentoch. Minister pracuje na novej súdnej mape

BRATISLAVA / Na okresnom súde v Bratislave jeden je alarmujúca situácia. Spisy tam môžete nájsť poukladané aj na chodbách. Okresný súd Bratislava jeden sídli v priestoroch krajského súdu. Nový minister spravodlivosti Gábor Gál o situácii vie, a aj v tej súvislosti hovorí o novej súdnej mape Slovenska.

Zamestnanci súdu pracujú doslova obkolesený kopami spisov, ktoré nie je kam uložiť. "Napriek tomu, že zo strany Okresného súdu Bratislava I je snaha archivovať spisy aj obchodného registra v zmysle zákonných predpisov, situácia je naozaj katastrofálna," uviedol hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. 

"Ja som tam tiež bol a tiež som videl. Štát a aj rezort spravodlivosti ide rozpočtom. Neviem podpísať nejakú budovu kúpi alebo rekonštrukcie, alebo novú budovu na dlh, to sa nedá," povedal minister spravodlivosti bor Gál. V kancelárii, kde sú pripravované a dostupné ešte "živé" spisy majú zamestnankyne dokumenty aj pod nohami. "Po právoplatnosti danej veci príslušná spisová kancelária pripraví archiváciu spisu, protokol a potom sú spisy pripravené na odvoz do registra vnútorného strediska," dodal Adamčiak. 

"Dĺžka uchovávania spisov závisí od toho pod akú agendu spadajú. Je to zhruba od piatich do 75 rokov. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že trestnoprávna agenda sa uchováva niekoľko desiatok rokov," povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. 

Dlhodobú situáciu si chce okresnú súd vyriešiť tak, že si vynúti novú budovu. "Prebiehajú intenzívne rokovania Okresného súdu Bratislava I s ministerstvom spravodlivosti o zabezpečenie nových priestorov nielen pre archiváciu," dodal Adamčiak. Situáciu podľa ministra spravodlivosti možno vyrieši plánovaná nová súdna mapa Slovenska. "Kreujeme pracovné skupiny a vytvorí sa návrh súdnej mapy. Potom je otázka ako bude usporiadaná Bratislava, ale téma Bratislava I je aj téma finančná," vysvetlil Gál. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy