Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tohtoročná úroda je v ohrození. Poľnohospodári žiadajú odškodné
Zdielať na

Tohtoročná úroda je v ohrození. Poľnohospodári žiadajú odškodné

BRATISLAVA / Nepriazeň počasia, mrazy a sucho sú pre poľnohospodárov najväčšie strašiaky. Minulý rok zaznamenali miliónové škody na úrode. Aj v tomto roku je už nedostatok vlahy a tak sa obávajú, že sa rok 2017 môže zopakovať. Poľnohospodári preto žiadajú pomoc. Riešením by bol dlho pripravovaný rizikový fond.

Za škody spôsobené mrazom a suchom v minulom roku do dnešného dňa neboli odškodnení ani poľnohospodári ani ovocinári. Minulý rok bol veľmi suchý a v niektorých regiónoch bol nedostatok zrážok až 120 milimetrov. Najviac boli postihnuté okresy Bratislava, Galanta, Dunajská Streda, Trnavu a Senicu. "Postihnutých bolo 96 subjektov a uvádzajú výpad tržieb 19 miliónov," uviedol Karol Motyka predseda Poľnohospodárskeho družstva v Šenkviciach. 

Vinohradníkom a ovocinárom poškodil budúcu úrodu jarný mráz. "Vinohradníci mali prísľub, že budú odškodnení za minuloročné mrazy, ale prísľub bol iba prísľub a nezrealizovalo sa nič, čo sa týka odškodnenia," poznamenal vinohradník a vinár Ladislav Šebo. "Do 15. mája si môžu požiadať o preplatenie nákladov na poistenie úrody, škodcov a prípadne aj nejakých katastrof," povedal prokurista v ovocinárskom družstve Peter Turlík. Ovocinárom na výmere 800 hektárov vznikli škody mrazom v minulom roku 4,5 milióna eur. "Vychádza nám číslo cez štyritisíc tón ovocia, ktoré mohlo byť zozbierané a ponúknuté našim zákazníkom. Žiaľ sa na stoly nedostalo lebo sa neurodilo," vyjadril sa Michal Feik, štátny radca Ministerstva pôdohospodárstva. 

Škody vyčíslili na tisíce 

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora eviduje celkom v rámci slovenska škody až takmer 10 tisíc eur. Prípady nepriaznivého počasia vplyvom globálneho otepľovania budú naďalej pribúdať a preto treba tento problém riešiť. "Opätovne vyzývame kompetentných, aby sa naozaj vážne začalo hovoriť v akom štádiu je príprava rizikového fondu, po ktorom už dlhodobo voláme," vyjadrila sa v telefonáte hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. "Ten rizikový fond máme pripravený na vnútro rezortnom pripomienkovom konaní. My teraz hľadáme model akým by to mohlo fungovať. Máme pripravené dve alternatívy. Malo by to byť za účasti štátu, samotných poľnohospodárov, ale aj poisťovní," povedal prokurista v ovocinárskom družstve Peter Turlík. 

Pozrite si archívnu reportáž o tohtoročnej zničenej úrode: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy