Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ministerka Saková pre TV JOJ: Nemyslela som si, že skončím v štátnej správe
Zdielať na

Ministerka Saková pre TV JOJ: Nemyslela som si, že skončím v štátnej správe

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková pôsobí v rezorte už desať rokov. Za svojou prácou na ministerstve si stojí a podľa jej slov si ju vie obhájiť. Pre TV JOJ sa vyjadrila aj k vymenovaniu dočasného policajného prezidenta, ale povedala aj to, či je odhodlaná ustáť tlaky, pre ktoré jej predchodca odišiel.

Nová ministerka vnútra Denisa Saková pre TV JOJ uviedla, že v roku 2006 si ani len nemyslela, že skončí v štátnej správe. Dnes je ministerkou vnútra a riadi jeden z najväčších, ale aj najkritizovanejších rezortov vôbec. Stojí pred ňou predovšetkým výzva spojená s voľbou dočasného a následne nového policajného prezidenta. "Spoločenská situácia si vyžiadala efektívnejšiu a transparentnejšiu voľbu policajného prezidenta. Nový zákon hovorí o dvojkolovej voľbe policajného prezidenta. V prvom kole sedí komisia, ktorá hodnotí na základe koncepcie, ktorú predstaví kandidát na policajného prezidenta. Na základe ich hlasovania budú jednotliví kandidáti posunutí do druhého kola voľby, teda pred branno-bezpečnostný výbor. Ten vyberie kandidátov a posunie ich ministrovi vnútra, ktorý jedného z nich vyberie," objasnila nový mechanizmus výberu policajného prezidenta ministerka vnútra Denisa Saková. 

​Ministerka uviedla, že sa s premiérom Pellegrinim dohodli na tom, že vyberú dočasného policajného prezidenta do času, kým bude schválený zákon o dvojkolovej voľbe policajného prezidenta. "Následne budeme podľa nového policajného zákona vyberať ďalšieho nového policajného prezidenta," dodala Saková s tým, že dočasný policajný prezident bude menovaný do konca mája, pravdepodobne aj pár dní pred tým, ako odíde súčasný policajný prezident Tibor Gašpar.

Dôvera v policajný zbor - jedna z priorít ministerky Sakovej

"Treba povedať, že nedôvera nie je len o policajnom zbore ale celkovo prieskum ukazuje, že nedôvera je voči pomerne širokému spektru štátnych inštitúcií. Musíme deklarovať, že aj na základe prieskumu dôvera v políciu od roku 2007 do roku 2017 stúpla. Budem ale od nového policajného prezidenta očakávať, aby obnovil naštrbenú dôveru, ktorá vznikla," uviedla Saková. 

Medzi najdôležitejšiu prioritu označila Saková práve vymenovanie dočasného policajného prezidenta. Druhou prioritou je pre ňu rómska problematika. "Máme pripravený zákon, ktorý pojednáva o potlačení kriminality v rómskych osadách. Treťou prioritou je reforma verejnej správy a pokračovanie v budovaní klientskych pracovísk," uviedla Saková. V neposlednom rade sa chce ministerka venovať aj rekonštrukcii hasičských staníc a hlavne skultúrneniu podmienok pri činnosti policajného zboru.

Kauza uneseného vietnamského občana

Ministerstvo vnútra je podľa Sakovej znepokojené informáciou, že by sme sa podieľali na únose vietnamského občana. Slovensko podľa jej slov spolupracuje s nemeckými orgánmi činnými v tejto veci. "Poskytujeme im všetky informácie, ktoré od nás nemecká strana žiada. Vietnamská delegácia mala prehliadky, nikto nenastupoval do lietadla spútaný ani násilím. Všetci čo nastúpili do lietadla mali diplomatické pasy. Na zozname sa meno uneseného nenachádzalo," vyjadrila sa ministerka. 

Celý rozhovor s ministerkou vnútra si môžete pozrieť TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy