Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na Havaji vyčíňa láva. Prognózy vedcov znejú hrozivo
Zdielať na

Na Havaji vyčíňa láva. Prognózy vedcov znejú hrozivo

PAHOA /  V dôsledku lávy, ktorú už niekoľko dní chrlí sopka Kilauea na havajskom Veľkom ostrove, zhorelo už päť domov. Počet zničených obydlí stúpol v čase, keď sa tamojší obyvatelia, ktorých museli z okolitých oblastí evakuovať, začali pripravovať na dlhšie trvanie sopečnej erupcie.

Vulkán by mohol eruptovať ešte niekoľko týždňov alebo dokonca mesiacov. Podľa Havajského sopečného observatória sa od štvrtka v obci Leilani Estates otvorilo osem sopečných prieduchov. V prvých dňoch z nich vyvierala láva, v sobotu večer sa ale situácia upokojila a vychádzali z nich len para a plyn. Vedci tvrdia, že Kilauea pravdepodobne bude chrliť ešte viac lávy cez ďalšie prieduchy, ich presnú polohu zatiaľ nevedia určiť.

Predstavitelia okresu Havaj nariadili povinnú evakuáciu viac ako 1 700 ľudí z Leilani Estates a susednej komunity Lanipuna Gardens. Práve prvé menované čelí najväčšiemu riziku ďalších lávových výbuchov. Zároveň vydali varovanie pred nebezpečím rozstrekovavania horúcej horniny a sírového plynu, ktorý by mohol spôsobiť ťažkosti starším ľuďom a ľuďom s dýchacími problémami. Havajský Veľký ostrov zasiahli dve silné zemetrasenia s magnitúdom 5,4 a 6,9. Obe mali epicentrum pri južnom svahu sopky Kilauea, ktorá od štvrtka chrlí lávu a vyžiadala si evakuáciu obyvateľov v okolí či zatvorenie parkov a školských areálov.

​Podľa Tichomorského centra varovania pred tsunami druhé silnejšie zemetrasenie nebolo dostatočné silné, aby spôsobilo vlnu cunami. Pre ostrov zatiaľ neplatí žiadne varovanie pred vznikom cunami. Spomínané druhé zemetrasenie patrí medzi najsilnejšie, ktoré Veľký ostrov, zasiahli za uplynulých viac ako štyridsať rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy