Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Teploty síce neklesnú, no pripoja sa k nim prehánky. Aký bude voľný utorok?
Zdielať na

Teploty síce neklesnú, no pripoja sa k nim prehánky. Aký bude voľný utorok?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Záver víkendu bol na Slovensku spočiatku veterný, no teplota sa napriek tomu držala vysoko, až do 27 stupňov Celzia. Od severozápadu k nám v nedeľu zasahoval výbežok tlakovej výše a po jeho prednej strane k nám prúdil vzduch zo severu až severovýchodu. Teplota sa aj napriek tomu držala vysoko, až do 27°c na západe, na východe bolo chladnejšie, prúdenie studeného vzduchu teda Slováci na východe viac cítia. Čaká nás ale ďalší voľný deň uprostred týždňa. Dopraje počasie výletom?

"V pondelok bude počasie u nás ovplyvňovať oblasť vysokého tlaku, ale už sa o slovo začne hlásiť aj tlaková níž a s ňou spojená oblačnosť a zrážky," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Začiatok týždňa ale bude pokračovať málooblačné počasie, ráno môžu vodičov prekvapiť aj hmly. "Teplota v noci poklesne na 12 až 7 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách od 7 do 2 stupňov. Keďže sa upokojí vietor, pozor, milí turisti na prízemný mráz," upozorňuje meteorologička. Denná teplota sa bude v pondelok pohybovať od 18 na severe a severovýchode po 26 stupňov na juhozápade. Vietor od severovýchodu do 30 kilometrov za hodinu, na východe a v nárazoch lokálne okolo 45-50 kilometrov za hodinu. 

Voľný utorkový deň prinesie spočiatku polojasnú oblohu, ale počas dňa bude oblakov pribúdať a objavia sa aj prehánky, občasný dážď, ojedinele aj búrky. "To už začne počasie u nás ovplyvňovať spomínaná oblasť nízkeho tlaku, ktorá bude síce vo vyšších vrstvách atmosféry, ale aj tak sa na našom počasí prejaví. V noci bude teplomer ukazovať od 12 do 6 stupňov Celzia, cez deň sa vzduch zohreje na 20 až 25 stupňov, na severe okolo 18 stupňov," uvádza Miriam Jarošová. 
Ďalšie dni budúceho týždňa budú oblačnejšie, častejšie sa objavia prehánky, občasný dážď, niekedy aj búrky, ale teploty sa veľmi neznížia. V noci bude od 14 do 9 stupňov, cez deň prevažne od 20 do 27 stupňov. Napriek tomu, že očakávame prehánky či búrky, stále na našom území máme zrážok nedostatok. Poľnohospodári v niektorých lokalitách Slovenska už teraz informujú, že sa nedostatok vlahy podpisuje pod zlý stav niektorých plodín. Voda, ako základ pre správny vývoj napríklad ozimín, už chýba a pretože v ďalších dňoch nie je ani predpoklad veľkoplošných zrážok,  môžeme očakávať zhoršenie situácie.
Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy