Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zákaz testovania kozmetiky na zvieratách by mal byť celosvetový, občania EÚ sú za
Zdielať na

Zákaz testovania kozmetiky na zvieratách by mal byť celosvetový, občania EÚ sú za

Archívna reportáž

BRUSEL / Podľa Európskej únie by mali členské štáty presadzovať celosvetový zákaz testovania kozmetiky na zvieratách. O tento zákaz požiadal Európsky parlament s tým, že štáty EÚ by mali spustiť diplomatickú ofenzívu zameranú na zákaz testovania kozmetiky na zvieratách od roku 2023. Za návrh "celosvetového zákazu" sa postavila aj europoslankyňa Jana Žitňanská.

Predaj kozmetických výrobkov, ktoré boli testované na zvieratách, je v rámci EÚ zakázaný od roku 2013, približne 80 percent krajín však naďalej umožňuje testovanie a predaj
kozmetiky testovanej na zvieratách. "Európska únia ide príkladom pre všetky ostatné krajiny a ukazuje, že úplný zákaz sa dá dosiahnuť bez toho, aby to negatívne zasiahlo kozmetický priemysel " uviedla europoslankyňa Jana Žitňanská z politickej strany KDH.   

Nedostatok spoľahlivých informácií o kozmetických výrobkoch dovážaných do EÚ z tretích krajín, kde boli testované na zvieratách, predstavuje podľa poslancov závažný problém. Únia by podľa zákonodarcov mala zaistiť, že na trh sa zo zahraničia nedostanú žiadne výrobky testované na zvieratách. "Hoci Európska únia zákaz testovania dodržuje na vysokej úrovni, mnohí spotrebitelia si uvedomujú, že výrobky z tretích krajín tento štandard vôbec nemusia dosahovať," vyjadrila sa Žitňanská. 

V zákaze testovania na zvieratách sa zhoduje aj verejnosť

Celosvetovému zákazu testovania kozmetiky na zvieratách je naklonená aj európska verejnosť. Až 90 % občanov EÚ sa zhoduje v tom, že je dôležité zaviesť prísne, celosvetovo
uznávané normy v oblasti dobrých životných podmienok zvierat. "Myslím si, že mienku verejnosti je potrebné zohľadniť. Dúfam, že Európska únia využije svoje možnosti na to, aby ďalej šírila pozitívny príklad v tejto oblasti a čoraz viac tretích krajín sa rozhodne tento príklad nasledovať," skonštatovala europoslankyňa. Europoslanci  tak vyzývajú členské štáty, aby čo najviac využívali svoje diplomatické siete a snažili sa otázku zákazu testovania na zvieratách šíriť aj v rámci medzinárodných fór a OSN. 

Pozrite si archívnu reportáž o záujemcoch na testovanie HIV: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy