Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Účet dcéry používala na podvodom zarobené peniaze. Preniesla ním viac ako 2 milióny
Zdielať na

Účet dcéry používala na podvodom zarobené peniaze. Preniesla ním viac ako 2 milióny

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Žena posielala peniaze za fiktívne faktúry na bankový účet svojej dcéry. Spoločnosti, v ktorej pracovala tak spôsobila škodu za takmer pol milióna eur. Finančne podvádzala niekoľko rokov.

Zamestnankyňa trenčianskej predajne automobilov spôsobila škodu, len na dani z pridanej hodnoty, za 1,4 milióna eur. Od roku 2013 vystavovala a uhrádzala fiktívne odberateľské faktúry za služby ako sprostredkovanie, prenájom či opravy. Peniaze prechádzali cez účet jej dcéry a po odrátaní provízií boli doručené späť odberateľom. Do roku 2017 prešli cez tento účet viac ako dva milióny eur.

Na podvod prišli colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorí na prípade pracovali dlhšie obdobie. "Konateľ spoločnosti tvrdil, že o konaní svojej zamestnankyne vôbec netušil. Okrem nej však údajne boli do páchania trestnej činnosti zapojené ďalšie tri osoby," uviedla hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová. Faktúry v hodnotách nad 5 000 eur uhrádzali odberatelia bezhotovostným prevodom. Na tento účel používala práve bankový účet svojej dcéry, na ktorý banka vydala osem bankomatových kariet. 

V účtovníctve mali chybné údaje

"Finančné čiastky boli vyberané v hotovosti a po odpočítaní provízie vo výške od 2,5% do 5% z celkovej hodnoty faktúr, doručené naspäť odberateľom. V účtovníctve, v povinnej daňovej evidencii, v podaných daňových priznaniach a v kontrolných výkazoch DPH za jednotlivé zdaňovacie obdobia sa obchodné transakcie neuvádzali," dodala Skokanová. Odberatelia si ale aj napriek tomu uplatňovali práva na odpočítanie DPH a znižovali si základy dane z príjmov. 

Colníci zaistili firme a jej takmer 30 odberateľom účtovné doklady. Niektoré z týchto záujmových spoločností už medzičasom podali dodatočné daňové priznania a doplatili DPH a DPPO do štátneho rozpočtu vo výške viac ako 500 000 eur. Za trestný čin skrátenia dane a poistného hrozí trest odňatia slobody od 7 do 12 rokov.

Pozrite si archívnu reportáž o primárovi, ktorý bral úplatky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy