Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zomrela jedna z najinteligentnejších goríl Koko. Komunikovala posunkovou rečou
Zdielať na

Zomrela jedna z najinteligentnejších goríl Koko. Komunikovala posunkovou rečou

WOODSIDE / Vo veku štyridsaťšesť rokov zomrela v Kalifornii jedna z najznámejších goríl na svete, Koko. Preslávila sa najmä svojou schopnosťou komunikovať s ľuďmi pomocou znakovej reči.

Takto reagovala gorila Koko na svoj najobľúbenejší film Čaj s Musolinim. Jej odchod iba pár týždňov pred dovŕšením štyridsiatich siedmych rokov zarmútil všetkých jej ošetrovateľov aj obdivovateľov. "Veľmi nás to zasiahlo. Dúfali sme, že tu s nami pobudne oveľa dlhšie," povedal zástupca nadácie The gorilla foundation Gary Stanly.

Okamžite po zverejnení správy o jej úmrtí sa roztrhlo vrece s kondolenciami. Koko si totiž za tie roky získala srdcia mnohých ľudí zblízka aj zďaleka. Svojou bezprostrednosťou si svojho času omotala okolo prsta aj komika Robina Williamsa. "Vďaka Koko mohli ľudia nazrieť do sveta iného druhu živočíchov. Ukázala nám, akí sme si veľmi podobní," dodal Stanly. 

Koko bola veľmi inteligentná. Jej IQ sa pohybovalo medzi 75 a 95 bodmi. IQ väčšiny ľudí sa pritom pohybuje od 85 do 115 bodov. Gorila zbožňovala nielen dobré filmy, ale aj svoju dlhoročnú opatrovateľku, ktorá ju naučila komunikovať pomocou posunkovej reči. Milovala aj mačiatka, s ktorými rovnako vo veľkom komunikovala. Tí, ktorí ju poznali sa vždy smiali, že neexistoval tvor, s ktorým by si nemala čo povedať.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články