Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Protest farmárov končí, s opozíciou podpísali memorandum
Zdielať na

Protest farmárov končí, s opozíciou podpísali memorandum

BRATISLAVA / Nespokojní farmári v piatok ukončili protesty. S opozičnými poslancami podpísali memorandum a tak do soboty opustia hlavné mesto. Vládne strany ich výzvu na rokovanie odignorovali. Traktoristi ešte podporili aj večerný pochod Za slušné Slovensko.

Farmári mali na Tyršovom nábreží zo štvrtka na piatok náročnú noc, pretože vo večerných hodinách začalo veľmi prudko pršať. Ráno ich opäť čakali výdatné raňajky, ktoré im priniesli obyvatelia Bratislavy. "Ja som odchádzal s touto stovkou z domu a s touto stovkou sa vraciam späť. Ja som tu neminul ani euro. Naozaj ďakujeme všetkým," vraví organizátor protestov, Patrik Magdoško. 

Popoludní sa s traktormi a vlečkami presunú na Námestie SNP a tam ľuďom na oplátku odovzdali 2000 balíkov mrkvy a zeleninu. Chceli im tak ukázať, ako chutia pravé slovenské produkty. Niektoré traktory museli ráno odísť domov na žatvu, ale popoludní sa vrátili. Už okolo 13:00 zo Šamorína na Bratislavu mierilo asi 50 traktorov. 

Okrúhly stôl 

Farmári zároveň pozvali politikov, aby za nimi prišli na diskusiu za "okrúhli stôl", v ich prípade ale išlo skôr o okrúhli stoh. Naň poukladali menovky s jednotlivými politickými stranami a mrkvu. Hovoriť s nimi chceli o memorande, ktoré má vychádzať z Košickej výzvy. Vyzbierať tak chceli ich podpisy a prísľub, že jednotlivé podmienky z memoranda sa budú snažiť splniť. 

​Ako prví pozvanie prijala strana OĽaNO. Pri opozícii to nakoniec aj ostalo. Z koalície neprišiel nik. 

Memorandum 

Farmári protestujúci v Bratislave predstavili svoje Memorandum o reforme poľnohospodárstva. Dokument, ktorý obsahuje štyri kľúčové body, podpísali v piatok všetky opozičné strany, okrem ĽSNS, ako aj najväčšie mimoparlamentné strany. "V tých jednotlivých bodoch sa prakticky zhodujeme, niektoré bude treba dotiahnuť, aby sme to legislatívne vedeli predložiť," vraví poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Memorandum požaduje vyšetriť trestné činy v agrosektore prostredníctvom zriadenia tzv. poľnohospodárskej kobry, riešiť problémy s pôdou a Pôdohospodárskou platobnou agentúrou. Zároveň žiada účasť malých farmárov na tvorbe legislatívy o pôdohospodárstve a rozvoji vidieka. Informoval o tom predstaviteľ Iniciatívy poľnohospodárov Patrik Magdoško.Prečítajte si, čo farmári žiadajú. Zverejnili celé memorandum reformy poľnohospodárstva: 

Protest farmárov v Bratislave sa v piatok rozhodli podporiť na traktoroch aj farmári v niektorých okresných mestách.

Priebeh protestov 

​​Vo štvrtok sa farmári stretli s predsedom NR SR Andrejom Dankom. Podľa nich ale rokovanie ničomu nepomohlo.  Danko uviedol, že za ministerkou Matečnou stojí a odvolanie akéhokoľvek ministra podľa neho situáciu nevyrieši. Farmárov podľa svojich slov Danko vyzval, aby založili stavovskú organizáciu. To ale farmári v následnom mediálnom vystúpení popreli. Tvrdia, že oni sami chcú, aby takúto organizáciu mali. 

Lepšie nepochodili ani na plánovanom stretnutí s ministerkou Matečnou predošlí deň. Tá chcela prijať totiž iba troch zástupcov, oni sa so šéfkou ich rezortu chceli stretnúť všetci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy