Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prokurátor podal návrh na väzbu pre Kočnera a Ruska. Rozhodne sa cez víkend
Zdielať na

Prokurátor podal návrh na väzbu pre Kočnera a Ruska. Rozhodne sa cez víkend

BRATISLAVA / Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal návrh na väzobné stíhanie obvinených Mariána Kočnera a Pavla Ruska. Obaja čelia obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva.

"Dňa 21. júna v poobedňajších hodinách som podal väzobný návrh sudcovi pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, na oboch obvinených, pretože som zistil konkrétne skutočnosti vedúce k záveru, že obaja obvinení by na slobode pokračovali v trestnej činnosti a jeden z nich už teraz marí objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. Obvinení sú doposiaľ obmedzení na osobnej slobode a očakávam ich skoré eskortovanie z Bratislavy na súd do Banskej Bystrice," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

Podľa slov prokurátora by sa obaja zadržaní na slobode dopúšťali ďalšej, najmä ekonomickej, trestnej činnosti. Jeden z obvinených by podľa neho mal byť vzatý do väzby aj preto, že už teraz marí a podľa neho aj bude mariť stíhanie nezákonnou manipuláciou so zmenkami, zatajovaním toho, kde sa zmenky nachádzajú a nereaguje na otázky orgánov činných v trestnom konaní. Šanta uviedol, že originály zmeniek vyšetrovatelia nemajú k dispozícii, no disponujú s ich alternatívami, ktoré je možné využiť na znalecké dokazovanie. "Je to dokázateľné aj svedeckými výpoveďami, listinami, záznamami z účtovníctva, na problematiku falšovania sa musíme pozerať hlbšie," povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

Skúmanie zmeniek v trestnom konaní teda sťažuje to, že Kočner si zmenky zo spisov vyžiadal späť. Údajne je to pre znalecké skúmanie. Podľa hovorcu krajského súdu v Bratislave má na to právo. "Žalobca je majiteľom zmenky a na dispozíciu s ňou, jej vybratie z trezoru súdu, súhlas súdu nepotrebuje," uviedol hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak. 

Rozhodnutie o zadržaní v prípade Ruska nastalo počas dvoch hodín

Pavla Ruska zadržala NAKA chvíľu po tom ako opustil policajné prezídium ako slobodný človek. Vypovedať totiž ráno prišiel dobrovoľne, po výpovedi odišiel a krátko na to sa vrátil v sprievode polície. Prokurátor Šanta uviedol, že sa dôkazná situácia v tomto prípade vyvíja z hodiny na hodinu. To znamená, že počas dvoch hodín získal také dôkazy a skutočnosti, že nemal pochybnosti o zadržaní aj Pavla Ruska. 

Národná kriminálna agentúra zadržala v stredu podnikateľa Mariána Kočnera a nasledujúcu deň aj Pavla Ruska. Podľa polície čelia obaja obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Obvinenie vzniesla Národná jednotka finančnej polície. 

V súčasnosti sa vedie súdny spor o vyplatenie zmenky v hodnote viac ako 26 miliónov eur. Jej vyplatenia sa domáha spoločnosť Mariána Kočnera. Žalovaným v prvom rade je exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a v druhom rade spoločnosť Markíza Slovakia. Rusko pred súdom začiatkom februára priznal podpis štyroch zmeniek s tým, že ak by zmenky nepodpísal v roku 2000, "nebola by TV Markíza". Markíza od začiatku spochybňuje pravosť zmeniek, špeciálne to, či boli podpísané v roku 2000. Markíza v tomto prípade podala trestné oznámenie. Markíza minulý týždeň požiadala Finančné riaditeľstvo o preverenie, či si spoločnosti spojené s Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti. 

Súd v prípade zmeniek, ktorých vyplatenie požaduje Marián Kočner a splatné mali byť po 15 rokoch od podpisu, pojednáva tri samostatné spory. Pojednávanie o zmenke v hodnote osem miliónov eur súd neprávoplatne rozhodol v prospech Kočnera. V prípade ďalšej zmenky v hodnote osem miliónov eur ešte nebolo pojednávanie vytýčené. V prípade štvrtej údajne podpísanej zmenky žalobca neuhradil súdny poplatok.

Prokurátor Ján Šanta poskytol novinárom priestor na otázky a sám sa vyjadril k prípadu zadržaného Kočnera a Ruska. Pozrite si celú tlačovú konferenciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy