Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
S letom prichádzajú aj letné búrky. Viete ako si chrániť rastliny?
Zdielať na

S letom prichádzajú aj letné búrky. Viete ako si chrániť rastliny?

BRATISLAVA / Mnohých majiteľov záhrad v posledných dňoch nemilo prekvapili prívalové dažde, ktoré zničili všetko vysadené. Ako sa chrániť pred výčinmi počasia poradili František Laššák a Martin Čurda z relácie Nová Záhrada.

"Najväčší problém prívalových dažďov je obrovský objem vody počas krátkeho časového intervalu, ktorý nedokáže pôda absorbovať. Nemá to kam odtiecť, kumuluje sa alebo odteká niekde, kde vytvára rigoly. Zároveň prichádzajú búrky a prudké poryvy vetra. Najviac tým trpí plodová zelenina, ako papriky a paradajky, ktoré majú krehké stonky a ľahko sa lámu," vysvetlil problematiku prívalových dažďov Martin Čurda. Ako sám dodal, môže to byť pre úrodu devastačné a je ťažké sa na takúto situáciu vopred pripraviť. 

Ovocie a zelenina sú na prudké dažde citlivejšie. Okrasné rastliny stačí len ostrihať

Existujú druhy rastlín, ktoré treba veľmi chrániť, ale samozrejme sa v domácnostiach pestujú aj také, ktoré nie sú citlivé na prudké vetry alebo veľké zmeny počasia. "Okrasnej záhrade sa v takýchto prípadoch nemusíme natoľko venovať. Skôr treba uprednostniť mechttps://www.joj.sk/nova-zahradahanickú ochranu zeleniny a ovocných stromov a kríkov, ktoré majú problém buď s vetrom alebo dažďom, alebo celkovo počasím, ktoré ho postihne vo veľmi krátkom časovom období," povedal František Laššák.

Pre rozlíšenie toho, ktorú zeleninu treba chrániť a ktorú nie sa dá veľmi globálne povedať, že najcitlivejšie sú plodové zeleniny, ako paradajky a papriky a najodolnejšie sú kapustoviny a zemiaky. "Plodové rastliny treba chrániť fóliovými krytmi, ktoré používame na predpestovanie rastlín, hoci je táto sezóna už za nami. Alebo môžme použiť vlisové fólie, ktoré používame na ochranu pred mrazom a aspoň zmiernia ten mechanický dopad. Rovnako poslúži aj obyčajná fólia, ktorou potiahneme roxorovú sieť." poradil Martin Čurda.

Vyvýšené záhony pomôžu rastlinám prežiť prívalové dažde a aj obdobie sucha

​Odborníci rovnako poradili, že je lepšie sadiť do kvetináčov, ktoré sú vyvýšené. "Voda v pôdnom profile vytláča vzduch z pôdnych dutín a znemožňuje rastline dýchať, čiže rastlina sa doslova topí. Vyvýšené záhony umožňujú prirodzenú drenáž a rovnako my môžeme na to myslieť, už keď samotné vyvýšené záhony budujeme," objasnil. Martin Čurda. 

Počasie je nevyspytateľné, ale aj napriek tomu sa dá dopredu pripraviť na nepriaznivé okolnosti. Čiže pri okrasných kroch treba len zostrihnúť časti, ktoré prívalové dažde neprežijú. Treba chrániť najmä vysoké trvalky, ktoré sú citlivé, lebo majú duté stonky. Takéto rastliny chránime fóliovým krytom, aby sme ich ochránili pred vetrom. Ostatnú zeleninu, ak nemáme vyvýšený záhon, tak aj pre ne poslúžia fóliové kryty. "Vyvýšeným záhonom dosiahneme to, že keď je veľa vody, tak odtečie a keď málo, tak si záhon vodu udrží. Pred dažďom a krúpami je dôležité vytvoriť nejaký dáždnik, ochranný kryt, aby sme zabránili mechanickému poškodeniu dažďom," dodal František Laššák.

Súvisiace články