Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stromy pučia a kvety kvitnú. Bratislavčanov do prírody vytiahlo veľkonočné slnko
Zdielať na

Stromy pučia a kvety kvitnú. Bratislavčanov do prírody vytiahlo veľkonočné slnko

BRATISLAVA / Pekné počasie na Veľkonočný pondelok vytiahlo do prírody aj Bratislavčanov. Prechádzku im začínajú spríjemňovať prvé kvietky a zelenajúce sa rastliny.

Ruch z bratislavských ulíc sa na Veľkonočný pondelok preniesol do prírody. Slnečné lúče, prechádzka na čerstvom vzduchu, ale aj prvá jarná opekačka. Veľkonočné menu sa na Železnej studničke konzumovalo pod holým nebom. "Každú Veľkú noc sem chodievame grilovať alebo potom niekde do prírody," povedal jeden z Bratislavčanov, ktorý si prišiel vychutnať slnečné lúče. "Zajeme si, futbal si zahráme, spievame si a dobre nám je," dodal ďalšia. "Počasie je super, chutiť chutí, tak je dobre," opísal dobrú náladu iný z návštevníkov.

Prví poslovia jari, snežienky, vítali aj návštevníkov stupavského parku. "Nemôžme ich trhať, sú chránené," múdro povedala malá návštevníčka parku. Aj dospelí si užili čvirikanie vtákov a prvé jarné kvety. Prebúdzajúce sa parky a lesy lákajú čoraz viac ľudí do prírody. A práve počasie bude v nasledujúce dni priať ďalším kvetom a rastlinám. "Už v týchto dňoch a týždňoch začínajú pekne kvitnúť niektoré kríky, cibuľové kvety ako snežienky. Začína napríklad kvitnúť dulovec, v nižšie položených častiach zlatovka. V polovici apríla nás môžu prekvapiť orgovány," uviedol záhradný architekt Martin Čurda.

Spolu s rastlinami sa začínajú prebúdzať aj ich škodcovia. "Napríklad štítničky, puklice alebo dokonca koncom mesiaca, ak bude teplo a teplá jar, môžeme očakávať, že sa prebudí aj vijačka krušpanová," dodal záhradný architekt.

Čoraz viac si budeme môcť vychutnávať aj jarné počasie postupne na celom Slovensku. "Na západe Slovenska sa dočkáme už zajtra. V Podunajskej nížine by sme mohli mať 20 stupňov Celzia, na severe bude trošku chladnejšie a v tých ďalších dňoch budeme mať v najteplejších lokalitách viac ako 20 stupňov Celzia," objasnila počasie na najbližšie dni meteorologička Miriam Jarošová. Cez noc sa ešte môžu pár dní vyskytovať mrazy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy