Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za kamarátstvo sa misskám vyhrážajú smrťou
Zdielať na

Za kamarátstvo sa misskám vyhrážajú smrťou

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Miss Irak a Miss Izrael sa stretli pol roka po kontroverzii, ktorú vyvolala ich spoločná selfie fotografia. Keď vlaňajšia Miss Irak, Sarah Idan, zverejnila online spoločnú fotografiu s Miss Izraela, Adar Gandelsman, vyvolalo to takú vlnu agresivity, že bola nútená opustiť svoju domovskú krajinu.

Pod spoločnou fotografiou bolo napísané: "Mier a láska od Miss Irak a Miss Izrael." Pozitívny odkaz však nepadol na úrodnú pôdu - mnohí ľudia v Iraku to videli inak a na hlavu Sarah Idan sa znieslo množstvo vulgárnych nadávok a vyhrážok smrťou. Irak a Izrael oficiálne neudržujú diplomatické styky a jej mierumilovný odkaz si viacerí interpretovali tak, že modelka podporuje Izrael a tým pádom zradila palestínskych Arabov.

"Keď som zverejnila fotografiu, ani na sekundu mi nenapadlo, že to vyvolá nevôľu," povedala Sarah Idan. "Zobudili ma telefonáty od mojich príbuzných a z irackej organizácie Miss. Vyhrážky smrťou boli desivé." Sarah Idan a jej rodina sa presťahovala do Spojených štátov, teraz sa ale opäť stretla s izraelskou misskou Adar Gandelsman v Izraeli a zverejnili ďalšie spoločné fotografie pod názvom "Sestry sa opäť stretli".

​"Nemyslím si, že Irak a Izrael sú nepriatelia, akurát naše vlády sú voči sebe nepriateľské," povedala podľa portálu BBC v rozhovore s izraelskou televíznou stanicou Channel 2 News. "Veľa ľudí v Iraku nemá problém s Izraelčanmi." Hovorca izraelského premiéra Ofir Gendelman sa o jej návšteve vyjadril kladne. "Priateľské vzťahy medzi Izraelčanmi a Arabmi jednoznačne napomôžu zabezpečeniu lepších zajtrajškov pre všetkých na Blízkom východe," napísal na sociálnej sieti Twitter.

Vlani v novembri Sarah Idan, ktorá bola v roku 2017 prvou irackou súťažiacou na Miss Universe za ostatných 45 rokov, odmietla odstrániť pôvodnú selfie zo svojho twitteru aj napriek nátlaku zo strany irackej organizácie Miss. Doplnila ju ale o status, v ktorom vysvetľuje, že fotografiou nikoho nechcela uraziť: "Chcem sa ospravedlniť každému, kto považoval fotografiu za urážlivú voči palestínskej veci, keďže to nebolo cieľom. Bola to jednoducho len výzva na mier a vyjadrenie nádeje v riešenie krízy."

Nech už Izrael navštívi modelka alebo prezident inej krajiny, niektorým ľu´dom na internete sa to určite nebude páčiť:

Súvisiace články